Norske boliger er dårlig beskyttet mot lyn, viser undersøkelse

Det vanligste skadeforebyggende tiltaket ved tordenvær er å trekke ut støpsler av kontaktene, opplyser forsikringsselskapet If. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Det vanligste skadeforebyggende tiltaket ved tordenvær er å trekke ut støpsler av kontaktene, opplyser forsikringsselskapet If. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

To av ti gjør ingen skadeforebyggende tiltak ved lyn og torden, viser en ny undersøkelse. Samtidig mangler svært mange boliger overspenningsvern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 37 prosent oppgir at de har overspenningsvern i sikringsskapet. Å installere slikt vern er det beste du kan gjøre for å beskytte boligen mot lynskader, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

I undersøkelsen, som er gjennomført av YouGov på oppdrag for If, kommer det videre fram at totalt 20 prosent ikke gjør noen form for skadeforebygging i forbindelse med lyn og torden.

Det vanligste skadeforebyggende tiltaket ved tordenvær er å trekke ut støpsler av kontaktene. I undersøkelsen svarer 40 prosent at de tar ut strømmen til TV-en og 33 prosent trekker ut støpslene generelt i boligen, heter det i meldingen.

De som er dårligst til å trekke ut støpselet fra TV-en er befolkningen i Oslo, der trekker 28 prosent ut støpselet når tordenvær finner sted. I Innlandet og Viken trekker 48 prosent ut TV-støpselet, mens 42 prosent gjør det i Agder og på Sør-Østlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsikringsbransjen registrerte 248 lynskader i juli i fjor. I tillegg var det 274 «elektrisk fenomen»-skader, viser tall fra Finans Norge. Skadene kom opp i 64,3 millioner kroner bare denne måneden, opplyser If.

– Heldigvis er det sjeldent at torden slår rett ned i hus, men folk skal være klar over at lynnedslag kan forplante seg i elnettet over ganske lange avstander, og skape spenning som slår ut mobiler til lading, TV-er, frysebokser, kjøleskap og datamaskiner, sier Clementz.