FHI om aspartam: Trygt i de mengdene vi får i oss i Norge
FHI mener at søtningsstoffet aspartam er trygt i de mengdene vi får i oss i Norge. WHO vil erklære søtningsstoffet som mulig kreftfremkallende, ifølge Reuters.
– Vår vurdering er at aspartam er trygt i de mengdene vi får i oss i Norge, basert på tidligere vurderinger, sier Trine Husøy i FHI i VG.
Aspartam finnes blant annet i ulike typer sukkerfri brus og tyggegummi.
To kilder ved kjennskap til prosessen opplyser til nyhetsbyrået Reuters at WHOs kreftforskningsavdeling vil stemple aspartam som mulig kreftfremkallende for mennesker i juli.
Aspartam er det mest brukte kunstige søtningsmiddelet og brukes i en rekke matvarer, deriblant flere typer lettbrus, tyggis og søtningstabletter til kaffe og te.
WHOs kreftforskningsavdeling har vurdert risikoene med aspartam sammen med andre eksterne eksperter denne måneden. De har ikke tatt hensyn til hvor mye av et produkt en person trygt kan konsumere.
Siden 1981 har WHOs komité for tilsetningsstoffer, Jecfa, sagt at aspartam er trygt å konsumere innenfor aksepterte daglige grenser. For eksempel vil en voksen som veier 60 kilo måtte drikke mellom 12 og 36 bokser lettbrus hver dag – avhengig av mengden aspartam i drikken – for å være i faresonen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBåde USA og Europa har tidligere fastslått at aspartam er trygt å konsumere i visse mengder.
Lignende WHO-avgjørelser rundt ulike søtningsstoffer har tidligere skapt bekymring blant forbrukere og ført til flere søksmål mot produsenter som har blitt nødt til å endre oppskrifter og bytte til alternativer. WHO har tidligere møtt kritikk om at deres vurderinger kan være «forvirrende» for offentligheten.