Fire menn dømt for drapet på Bård Lanes

Dommer Ketil Folkvard Aune Sondresen under rettssaken for drapet på Bård Lanes.
Dommer Ketil Folkvard Aune Sondresen under rettssaken for drapet på Bård Lanes. Foto: Ole Berg-rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire menn er dømt for drapet på Bård Lanes i Tønsberg i april 2021. Én av dem er dømt til forvaring med en minstetid på 18 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

27-åringen fra Vestlandet dømmes til forvaring med en minstetid på 18 år, mens en 31 år gammel mann fra Tønsberg dømmes til fengsel i 18 år.

En 33 år gammel mann fra Tønsberg dømmes til fengsel i 16 år, og en 23-åring fra Brasil dømmes til fengsel i 16 år, skriver Tønsbergs Blad

27-åringen må også betale 300.000 kroner i erstatning til kjæresten til Lanes, skriver NRK.

Tilsto drapet

Bård Lanes ble skutt utenfor et solstudio på Kilen i Tønsberg rundt klokken 22.10 den 20. april i 2021. Ett av skuddene traff ham i ryggen og gikk gjennom en lunge og deler av hjertet. Lanes ringte selv til AMK-sentralen rett etterpå og sa at han var skutt. Han døde på sykehus kort tid etter.

Politiet mener at de fire mennene planla å drepe Lanes som følge av en langvarig konflikt, og at drapet ble gjennomført på oppdrag fra 31-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den hovedtiltalte 27-åringen er den eneste som har erkjent straffskyld. Han tilsto i retten å ha drept Lanes, men hevdet at det var et uhell. Han sa at han skulle skyte Lanes i beina, men bommet og traff ham i ryggen.

Brukte hemmelige agenter

Han fastholdt at han gjennomførte drapet alene, men at han hadde påtatt seg å «riste» Lanes som en tjeneste til 31-åringen. 31-åringen ønsket at beina på Lanes skulle knekkes, sa 27-åringen i retten.

Rettssaken gikk for Vestfold tingrett fra mars til juni.

Politiet samlet inn en del av bevismaterialet ved hjelp av skjulte politiagenter. Vestfold tingrett nektet påtalemyndigheten å bruke disse bevisene under rettssaken, men lagmannsretten besluttet at de likevel kunne brukes.