Vedum vil ikke moralisere over folks kjøttforbruk

Partileder Trygve Slagsvold Vedum Senterpartiets sommerpressekonferanse på Stortinget Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Partileder Trygve Slagsvold Vedum Senterpartiets sommerpressekonferanse på Stortinget Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke moralisere over folks matvaner. Han kommer verken til å kutte ned på mengden kjøtt eller øl i tråd med nye kostråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis jeg bare skulle spise grønnsaker og drukket vann, så hadde livet vært kjipt, sier Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Han er kjent som en kjøttentusiast, og fikk derfor flere spørsmål om de nye nordiske kostholdsrådene da han tirsdag inviterte til sommerpressekonferanse.

– Folk er kloke, de tar egne valg. Politikere skal ikke bestemme hva folk skal spise, slo Vedum fast.

Ifølge de nye rådene bør vi ikke spise mer enn 350 gram rødt kjøtt i uken – og det frarådes å drikke alkohol.

De rådene kommer Sp-lederen ikke til å følge.

– Det er viktig å nyte litt i livet. Målet i livet, er å ha det godt. Det å kose seg med en øl sammen med venner, det tror jeg gir livsglede, sier han.

Grillglede og livsglede

Og når koser Vedum seg mest? Når han griller!

– Jeg elsker å grille. Toppen av lykke i mitt liv er når jeg sitter og griller. Kjenner lukten, kjenner at det er sommer, og så åpne en liten øl. Bedre kan man ikke ha det, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og tilføyer:

– Jeg skal prøve å bli flinkere til å grille laks og mye annet.

– Hva pleier du å grille?

– Det er ulike ting av svin, stort sett. Og så er hamburgere også godt. Hvis jeg skal slå litt ekstra til, er ytrefilet av svin helt topp.

Spiser også masse fisk

Vedum sier at han i dag garantert spiser mer enn de 350 grammene rødt kjøtt som nå anbefales i uken. Og han kommer ikke til å slutte med det.

– Jeg liker mangfold. Jeg synes et fiskemåltid er helt strålende. Jeg spiser utrolig mye god fisk også. Det er mangfoldet som er det gode, blant annet med norske jordbær og grønnsaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet serverte friske norske jordbær på pressekonferansen, og Vedum nøt dem uten fløte og vaniljesaus – altså 100 prosent vegansk.

Frykter for selvforsyningen

Norges Bondelag mener at de nye kostholdsrådene strider mot Norges mål om selvforsyning.

– Å redusere anbefalt mengde rødt kjøtt fra 500 gram til 350 gram i uken frykter vi kan gå ut over norsk selvforsyning, sier leder Bjørn Gimming i Bondelaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kostholdsrådene ble tirsdag overlevert til helsemyndighetene i de nordiske landene. Rapporten skal nå gjennomgås, og rådene vil danne grunnlag for oppdaterte nasjonale kostholdsråd i Norge. Det blir trolig lagt fram våren 2024.

Sverige vil øke kjøttproduksjonen

I Sverige har regjeringen bedt helsemyndighetene ta hensyn til behovet for økt kjøttproduksjon i dette arbeidet, men foreløpig kommer det ingen slike oppfordringer i Norge.

– Vi har lagt til rette for at det skal være lønnsomt med kjøttproduksjon og at man skal kunne bruke beite og utmarksressurser. Vi har hatt en aktiv politikk for å kunne produsere den mengden kjøtt det norske folk vil ha, sier Vedum.

Han påpeker at Sverige i langt mindre grad er selvforsynt.

– I Norge er det cirka i balanse. At man produserer cirka det folk spiser. Man behøver ikke produsere mer.

– Men hvis folk må kutte i kjøttforbruket, da må man kanskje kutte i kjøttproduksjonen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er opp til hvert enkelt. Vi skal ikke bestemme hva folk spiser, sier Vedum.

Arnstad: Paradokser i debatten

Også Sps parlamentariske leder Marit Arnstad mener det er viktig å unngå å moralisere over folks valg i matveien.

– Det er også noen paradokser i denne debatten, blant annet om forholdet mellom hvitt og rødt kjøtt – klimamessig og ernæringsmessig, sa Arnstad på pressekonferansen.