Hval svømte inn i laksemerd – ble avlivet av Fiskeridirektoratet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Salmar fikk i mai en hval svømmende inn i en laksemerd på lokaliteten Borvika utenfor Hammerfest. Det endte med at den ble avlivet av Fiskeridirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser dokumenter Kyst.no har fått tilgang til.

Hendelsen oppsto 9. mai da personell hos oppdrettsselskapet Salmar oppdaget en hval i en laksemerd. I samråd med Fiskeridirektoratet ble ulike løsninger vurdert for å få ut hvalen, samt å hindre rømming og påkjenning for både hval og laks.

– Etter at man kunne konstatere at hvalen ikke kunne slippes fri uten å risikere en eventuell rømming av laks, konkluderte man at den beste løsningen var å sikre mest mulig laks ved hjelp av en brønnbåt, heter det i evalueringsrapporten fra Salmar.

De som deltok i operasjonen, klarte å få tre vellykkede avkast med laks inn i brønnbåten uten at hvalen forstyrret i større grad, men på fjerde avkast svømte hvalen inn i avkastet.

Det ble gjort flere forsøk på å løse problemet, men i samarbeid med Fiskeridirektoratet ble det vurdert at det ikke var noen vei utenom å avlive hvalen.

– Avliving ble gjort forsvarlig og effektivt av kompetent personell fra Fiskeridirektoratet, kommer det fram i rapporten.

Kyst.no har kontaktet Salmar og Fiskeridirektoratet for kommentarer til saken, men har foreløpig ikke fått svar på henvendelsene.