
Røde Kors: Nordmenn vet ikke hvordan man beskytter seg mot ekstremvarme

I verste fall kan det føre til dødsfall.
Annenhver nordmann har ikke fått eller sett informasjon om hvordan man beskytter seg mot ekstremvarme, ifølge en undersøkelse fra Røde Kors.
– I Norge vet vi godt hvordan vi skal beskytte oss mot kulde, men vi er ikke like forberedt på ekstrem varme, sier klimaanalytiker Cathrine Tranberg Hårsaker i Røde Kors.
Seks av ti svarer at de har opplevd ubehag som følge av varme hjemme i Norge, ifølge undersøkelsen Opinion har gjort for Røde Kors.
Hovedsakelig har folk opplevd dårlig søvn, hodepine og svimmelhet. 60 prosent sier at de har hatt problemer med å sove på grunn av varmen. Andre tegn på at kroppen ikke tåler varmen, kan være hodepine, svimmelhet, varmeutslett, overoppheting og heteslag.
I verste fall kan hetebølger føre til dødsfall.
Slik takler du varmen
Røde Kors' ni tips til å takle høye temperaturer.
1. Hold deg i skyggen på de varmeste dagene.
2. Drikk vann ofte, selv hvis du ikke føler deg tørst.
3. Pass på de aller yngste og eldre, samt kronisk syke familiemedlemmer og naboer – små, syke og gamle kropper tåler høye temperaturer dårligst.
4. Oppsøk hjelp hvis du føler deg dårlig og får symptomer på overoppheting – som hodepine, svimmelhet, forvirring, høy kroppstemperatur og kvalme.
5. Hjelp andre med symptomer på overoppheting eller dehydrering til å kjøle seg ned, få i seg vann, og søke akutt hjelp hvis de trenger det.
6. Sjekk værmeldingen før du legger dagsplanen! Hvis du skal jobbe ute, trene mye eller gå i fjellet om sommeren, er det viktig at du tar lange pauser når dagen er på sitt varmeste.
7. Vær forsiktig når du bader – bad ikke alene, og overvurder ikke dine egne svømmeevner.
8. Hvis du føler deg for varm innendørs, så kan en luftetur i skogen, en tur på biblioteket, eller et besøk på museum eller kjøpesenter være en god måte å kjøle seg ned på.
9. Hold soverommet så kjølig som mulig, det gir bedre hvile og tåleevne i heten.
Kilde: Røde Kors
– Temperaturene stiger globalt, og hetebølger står for noen av de dødeligste katastrofene i verden. Men lenge før man kommer til det punktet, kan høye temperaturer medføre stor belastning for de aller yngste, eldre, og mennesker med kroniske sykdommer, sier Hårsaker.
Det er behov for mer kunnskap i Norge om hvordan man skal ta vare på de mest sårbare når varmen herjer som verst, mener hun.