Politiet har sperret av leilighet på Bøler i Oslo – frykter giftig stoff

Nødetatene rykket ut etter en melding om en ung mann som følte seg uvel etter å ha fått noe flytende på armen. Politiet etterforsker om noen har blitt utsatt for et giftig stoff.
Nødetatene rykket ut etter en melding om en ung mann som følte seg uvel etter å ha fått noe flytende på armen. Politiet etterforsker om noen har blitt utsatt for et giftig stoff. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tenåringsgutt er siktet for å ha utsatt allmennheten for fare etter at det ble funnet et giftig stoff i en leilighet i en blokk på Bøler i Oslo torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har ikke gått ut med hvilket stoff det er snakk om.

– Vi har god dialog med beboerne i blokken. Det vil starte et saneringsarbeide om litt. De nødvendige prosedyrene for dette vil bli fulgt, og vil ta cirka to timer, skriver politiet i en melding til pressen ved ved 20.30-tiden torsdag kveld.

Ifølge NRK skal tenåringsgutten ha følt seg uvel noen timer etter at han fikk et flytende stoff på armen. Politiet ble varslet om saken ved 16-tiden torsdag.

Ekstremt farlig

Innsatsleder Tore Barstad sier at politiet har fått svar på prøver «som er slik de har fryktet».

Innsatsleder Tore Barstad vil ikke gå inn på om det aktuelle stoffet kan knyttes til bruk i terrorhandlinger. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Innsatsleder Tore Barstad vil ikke gå inn på om det aktuelle stoffet kan knyttes til bruk i terrorhandlinger. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Politiet skal avhøre den siktede.

– Vi ønsker at han skal fortelle oss hva han har gjort og på hvilken måte det er fremstilt. Og ikke minst hva han har forsøkt å lage, sier innsatslederen.

Ifølge Barstad er det aktuelle stoffet «ekstremt giftig».

– Dette er et stoff vi betegner som ekstremt giftig og veldig farlig. Når vi får slike telefonhenvendelser, finnes det prosedyrer for hvordan vi skal hente ut en pasient, rense ham og fraktes til sykehus på en sikker måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bare fantasien setter grenser på hva det kan brukes til. Her er det noen som har gjort noe som ikke har vært lurt og havnet i en knipe, sier innsatslederen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er gjort kjent med saken. Det bekrefter pressevakt Martin Bernsen, men han vil i kveld ikke kommentere saken ytterligere.

FFI åpner laboratoriet

Stoffet er sendt fraktet til analyse hos Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), som har hasteåpnet sitt laboratorium.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pressevakt Kathinka Bratberg ved FFI sier til NTB at de ikke kommenterer pågående undersøkelser. Hun kan heller ikke svare på når de har et svar på sine analyser.

De tre som var i leiligheten da politiet fikk melding om saken, skal ha blitt eksponert for stoffet. Alle har fått tilsyn av helsevesenet.

Politiet understreker at det ikke er noen fare for folk som oppholder seg i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Godt håndtert

CBRNE-senteret ved Oslo universitetssykehus er involvert som rådgivere ved hendelsen på Bøler torsdag kveld. De er tilfreds med håndteringen av hendelsen.

– Vi samarbeider godt med innsatspersonell som håndterer hendelsen og gir råd om håndtering. Det er vårt inntrykk at det nå er god kontroll på stedet, sier overlege Mari Asphjell Bjørnaas ved og fungerende leder ved CBRNE-senteret i en uttalelse torsdag kveld.

CBRNE-senteret har akuttberedskap for behandling av personskader forårsaket av særlig farlige kjemiske stoffer, giftig røyk, radioaktiv stråling og biologiske smittestoffer.