Sjøfartsdirektoratet vil ha obligatorisk småbåtregister

Ifølge Sjøfartsdirektoratet vil et obligatorisk småbåtregister være positivt både for sjøsikkerheten, miljøet og for å bekjempe kriminalitet. Illustrasjonsfoto: Annika Byrde / NTB
Ifølge Sjøfartsdirektoratet vil et obligatorisk småbåtregister være positivt både for sjøsikkerheten, miljøet og for å bekjempe kriminalitet. Illustrasjonsfoto: Annika Byrde / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran er positiv til Sjøfartsdirektoratets anbefaling om å opprette et obligatorisk småbåtregister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sjøfartsdirektoratet har levert en utredning som viser at et register kan være positivt for sjøsikkerheten, miljøet og for å bekjempe kriminalitet. Derfor går vi nå i gang med et arbeid som skal se på hvordan et slikt register eventuelt kan fungere, hvor det skal ligge og hva det skal koste, sier Bjørnar Skjæran (Ap).

I februar fikk Sjøfartsdirektoratet i oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet å utrede om det bør innføres et nasjonalt obligatorisk småbåtregister. Dette har skjedd i samarbeid med Klima- og miljødepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet.

– Vår faglige anbefaling er tydelig på å innføre et obligatorisk småbåtregister ut fra både sikkerhets- og miljøhensyn, sier sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide.

Ifølge sjøfartsdirektøren har det vært krevende å sette en grense for hvilke fartøyer som skal omfattes av registeret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener at en grense på 4,5 meter, samt alle fritidsbåter med 25 hk/19 kW eller mer, er en grense som ivaretar både ønsket om et register for de fleste fritidsfartøy, samtidig som det har en avgrensning mot de aller minste farkostene, sier Hareide.

Han mener at et slikt register vil være et viktig bidrag både når det gjelder sikkerhet og miljø.

– Dette vil blant annet gjøre det lettere å spore opp etterlatte båter, noe som har vært et stort miljøproblem, sier Hareide.