Politiet vil ta bilen fra råkjørere

Flere bilister i svært høy hastighet ble natt til søndag stanset flere stedet i landet. I Gol ble to bilister målt til over 170 kilometer i timen på riksvei 7. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Flere bilister i svært høy hastighet ble natt til søndag stanset flere stedet i landet. I Gol ble to bilister målt til over 170 kilometer i timen på riksvei 7. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til søndag mistet flere bilførere førerkortet etter å ha kjørt altfor fort i Gol. UP-sjefen vil gjøre som danskene og ta bilen fra de verste råkjørerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser jo hen til Danmarks lovgivning hvor man for tre år siden innførte lovgivning som gir mulighet til inndragning av kjøretøy. I løpet av tre år har de inndratt flere hundre kjøretøy. Dette er typisk for fartsovertredelser hvor man kjører over 100 kilometer i timen for fort, eller hvor man kjører med over 2 i promille, sier Utrykningspolitiets sjef Knut Smedsrud til NRK.

Rundt midnatt lørdag kveld ble tre unge bilførere stanset i en laserkontroll på riksvei 7 i Gol. To av førerne ble målt til 172 kilometer i timen, mens den siste av førerne ble målt til 131 kilometer i timen. Målingen fant sted i 80-sonen.

– Jeg skal ikke konkludere, men her snakker vi nok om tre personer som kommer til å være uten førerkortet i lang tid, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Sørøst politidistrikt til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at det kan se ut som de tre drev med kappkjøring.

Se video: Rykket ut til ulykke — så skjer det utenkelige

– Ekstremt umodent

Smedsrud er langt fra imponert over villmannskjøringen.

– Jeg tenker det er ekstremt umodent og ekstremt lite respektfullt for medtrafikanter og regelverket, sier han.

Smedsrud sier han kjenner mange av miljøene, og hans folk tar mange av dem stadig vekk i fartskontroller.

– Vi trenger ikke gå lenger tilbake enn til 6. mai da vi tok ti førerkort i løpet av en nattetime, og den groveste hastighetsovertredelsen var 230 kilometer i timen, forteller UP-sjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Råkjørerne ble tatt da utrykningspolitiet gjennomførte en fartskontroll i forbindelse med et biltreff i Vestfold.

Flere kontroller

Riksvei 7, som går gjennom Hallingdalen, er en ulykkesbelastet strekning, og ifølge operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud må bilistene vente seg flere kontroller på strekningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har dessverre vært en trend med mye stygg kjøring i det siste. Ikke bare her, men også i andre politidistrikter, sier operasjonslederen.

Natt til søndag ble det i flere politidistrikter meldt om fartsovertredelser og alvorlige ulykker. I tillegg til de tre i Gol, ble en fører tatt i 146 km/t i 90-sonen i Stavanger, mens en annen ble stanset i 143 km/t i 80-sonen i Møre og Romsdal.

Så langt i år har 40 mennesker omkommet på norske veier. Etter flere år med nedgang ser Statens vegvesen nå at antallet unge mennesker som dør på veiene, øker. Det er ti år siden tallene for gruppen 16 til 24 år var like høye som nå, ifølge Vegvesenet.