Mangel på egnet bolplass kan være årsak til at humlen sliter noen steder, viser studie

Humlen spiller en viktig rolle i naturen. En gruppe forskere ved NIBIO har forsket på bolplasser og satt ut humlekasser for å finne ut mer om hva som skal til for at en humle trives. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Humlen spiller en viktig rolle i naturen. En gruppe forskere ved NIBIO har forsket på bolplasser og satt ut humlekasser for å finne ut mer om hva som skal til for at en humle trives. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe forskere ved NIBIO har forsket på humlens bolplass-rutiner. Mangel på egnede plasser kan være en medvirkende årsak til at arten sliter noen steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært mange ulike henvendelser, både gladmeldinger og bekymringsmeldinger, sier landskapsøkolog og prosjektleder Wenche Dramstad ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

NIBIO startet i 2021 et prosjekt hvor det ble laget humlekasser som skulle bidra til innhenting av mer kunnskap om insektet. Men i løpet av de to årene prosjektet har pågått, er det få forskere som har fått innflyttende humler i kassen sin.

– Basert på de tilbakemeldingene vi har fått om kasser der humler har etablert seg, hovedsakelig fra eksterne, kan det virke som det har noe å si at humlekassene ikke står rett på bakken, sier Dramstad.

– Vi har også mottatt flere meldinger om at humler har etablert seg, men at humlebolet dør ut i løpet av sommeren. Dette med dødelighet er et interessant tema som vi gjerne skulle hatt mer kunnskap om. Det er imidlertid vanskelig å forske på dette fordi det er så vanskelig å finne humlebol i naturen.

Dramstad sier dette kan skyldes flere ulike ting, som blant annet bolets plassering, klima og sykdommer.