Fosen-protester: Løvebakken ble «Reinsdyrbakken»

Fosen-aksjonistene har startet forberedelsene til lørdagens varslede demonstrasjon foran Stortinget. De kjente løveskulpturene på Løvebakken har blitt utstyrt med reinsdyrgevir. Foto: Stian Drake / NTB
Fosen-aksjonistene har startet forberedelsene til lørdagens varslede demonstrasjon foran Stortinget. De kjente løveskulpturene på Løvebakken har blitt utstyrt med reinsdyrgevir. Foto: Stian Drake / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fosen-aksjonistene har startet forberedelsene til lørdagens varslede demonstrasjon foran Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag er det 600 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen bryter med menneskerettighetene. I den forbindelse er det varslet en demonstrasjon foran Stortinget, samt et demonstrasjonstog.

Fredag kveld forberedte aksjonistene seg. Det gjorde de blant annet ved å «endre» navnet på Karl Johans gate, skriver VG.

Byttet gatenavn

Aksjonistene hengte blant annet opp et navn som kan henvise til den samiske aktivisten Elsa Laula Renberg over det ene gateskiltet. Hun regnes som en viktig foregangsperson i kampen for samenes rettigheter.

Nedover mot Jernbanetorget var paradegaten preget av plakater som henviste til aksjonen.

De kjente løveskulpturene på Løvebakken har også blitt utstyrt med reinsdyrgevir. Det samme har bysten av Christian Michelsen.

Demonstrasjon klokka 14

Demonstrantene stilte seg fredag opp foran Slottet, før de valgte å blokkere inngangen til Statsministerens kontor. Her vil de befinne seg fram til klokka 14, når demonstrasjonen foran Stortinget skal starte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ble lovet endring, vi ble lovet at menneskerettighetene våre skulle respekteres. Likevel har ingenting skjedd. Nå er vi her for å vise at så lenge menneskerettighetsbruddet pågår, blir det aldri stille! uttalte leder Elle Nystad, ungdomsutvalget til Norske Samers Riksforbund, som er det største partiet på Sametinget.

Politiet vil ikke gjøre noe

Operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt sier til NTB at de er godt kjent med aksjonene.

– Dette er noe hver enkelt gårdeier må ta tak i. Aksjonene er ikke betraktet som skadeverk, sier operasjonslederen.

Han forteller samtidig at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å fjerne demonstrantene.

– Ikke slik som situasjonen er nå. De har oppført seg fint, og det er lov å ytre seg i Norge, sier Iversen.