Coronautvalget: Barn, unge og eldre ble særlig skadelidende under pandemien

Coronautvalgets leder Øystein Olsen gir rapporten til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Utvalget har evaluert myndigenes håndtering av covid-19-pandemien samlet sett.
Coronautvalgets leder Øystein Olsen gir rapporten til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Utvalget har evaluert myndigenes håndtering av covid-19-pandemien samlet sett. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var særlig barn, unge og eldre som ble hardt rammet av de inngripende tiltakene mot coronasmitte, mener utvalget som har granske håndteringen av pandemien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvalgsleder Øystein Olsen konkluderte med at myndighetenes håndtering i all hovedsak var god og at de hadde tilstrekkelig lov- og regelverk til å ta de nødvendige grepene. Men regelverket var for dårlig for å håndtere en langvarig krise, poengterte Olsen under pressekonferansen der han la fram utvalgets funn.

Et av forslagene fra coronautvalget er en nasjonal oversikt over helsepersonell som kan bidra in en krisesituasjon.

Utvalget mener også at pandemien og smitteverntiltakene rammet økonomisk skjevt.

Disse ble rammet hardest

Ifølge VG mener utvalget med at det var noen grupper som i for stor grad ble rammet av myndighetenes strenge tiltak:

* Barn og unge måtte bære en uforholdsmessig stor byrde. Barn og unge hadde lav risiko for sykdom og død som følge av covid-smitte, mens deres livsutfoldelse ble vesentlig begrenset gjennom redusert tilstedeværelse på skolen og tidvis nedstengte fritidsaktiviteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Mange fikk tapt livskvalitet gjennom to år med pandemi, og det er indikasjoner på at et mindre antall har fått mer langvarige negative virkninger.

* Da hensynet til barn skulle vurderes i saker som angår dem, mener utvalget at myndighetene i større grad burde brukt erfaringer fra tidligere faser i pandemien. På den måten kunne tiltaksbyrden for barn og unge blitt lavere i pandemiens siste faser.

Regjeringen var for tilbakeholden

Coronautvalget slår fast at myndighetene stort sett håndterte coronapandemien godt, men slår fast at regjeringen var for tilbakeholden med å åpne opp.

Olsen sa at utvalget støtter Coronakommisjonen i at myndighetene ikke var tilstrekkelig godt forberedt da pandemien traff, og at det er forslag til forbedringer.

– Regjeringen var for tilbakeholdne med å åpne opp. For eksempel innen breddeidretten og andre aktiviteter, sa Olsen i sin presentasjon av rapporten.