Ultraprosessert mat øker risikoen for kreft, mener forskere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ultraprosessert mat kan øke risikoen for kreft med 50 prosent, ifølge norsk studie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Økt inntak av ultraprosessert mat øker risikoen for kreft betydelig. Det gjelder generelt, og spesielt for kreftformer som brystkreft, tarmkreft og kreft i bukspyttkjertelen, sier Simon Dankel, professor ved medisinsk fakultet ved UiB, til NRK.

Rundt halvparten av maten vi spiser er ultraprosessert, skriver kanalen. Mat som ferdigpizza, kjeks, godteri og posesupper faller innenfor denne merkelappen.

Studien fra Universitetet i Bergen er den første som samler all forskning på kreft og ultraprosessert mat og ser resultatene i sammenheng.

Snittet i studien viser 10–20 prosent økt kreftrisiko på grunn av denne typen mat, men enkelte studier viser opp til 50 prosent økt risiko for noen typer kreft.