Forsvaret innfører flyforbud over Oslofjorden under hangaskip-besøket

Når gigaskipet USS Gerald R. Ford seiler inn i Oslofjorden blir det satt opp strenge restriksjoner både langs vann og i luften. Innfelt i rødt er luftfartsområdet der Forsvaret har bedt om restriksjoner mens skipet er på besøk.
Når gigaskipet USS Gerald R. Ford seiler inn i Oslofjorden blir det satt opp strenge restriksjoner både langs vann og i luften. Innfelt i rødt er luftfartsområdet der Forsvaret har bedt om restriksjoner mens skipet er på besøk. Foto: Andrew Vaughan/The Canadian Press via AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når gigaskipet USS Gerald R. Ford seiler inn i Oslofjorden innfører Forsvaret strenge forbud mot både fly, droner og båter over og i nærheten av krigsskipet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Forsvaret som har innført forbudet, som først ble annonsert på Avinors informasjonsside for piloter, Notam. Forsvaret bekrefter også forbudsområdet i en pressemelding til ABC Nyheter.

Der kommer det fram at det innføres et midlertidig restriksjonsområde langs fjorden fra Son i sør til Asker i vest, Ullern og Majorstuen i nord og Ekeberg i øst, gjeldende fra midnatt natt til onsdag.

– Forbudsområdet settes i forbindelse med besøk av amerikansk hangarskip, bekrefter Thomas Gjesdal, pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter til ABC Nyheter.

Verdens største krigsskip

USS Gerald R. Ford er verdens største krigsskip. Hangarskipet kommer med opp mot 90 fly om bord og har et mannskap på rundt 5000 soldater. Skipet drives av to atomreaktorer.

– Av sikkerhetsmessige årsaker kan vi ikke på det nåværende tidspunkt gi detaljer på når hangarskipet ankommer, hvor det skal ligge, eller hvor lenge det blir værende, opplyser han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Restriksjonsområdet betyr ikke at det er flyforbud i hele området, men fly og droner innenfor dette området må oppholde seg minst en halv nautisk mil fra militære fartøy. Det får ABC Nyheter bekreftet fra Forsvarets operative hovedkvarter

Se video: Bli med om bord i verdens største krigsskip USS Gerald Ford

Restriksjoner for båter, fly og droner

Dette er restriksjonene som vil gjelde for båter, fly og droner langs Oslofjorden fra onsdag:

  • Båtførere skal holde seg 500 meter unna hangarskipet ved inn- og utseiling.
  • Der det ikke er mulig å holde 500 meter avstand skal publikum ikke oppholde seg mellom hangarskipet og de eskorterende fartøyene og båtene.
  • Ved ankring er avstanden 1000 meter til hangarskipet.
  • Forbudsområder i luften er opp til 3000 fots høyde.
  • Forbudsområde ved Søndre Akershuskaia er tydelig merket.

Vil bli anmeldt

«Forsvaret vil håndheve forbudsområdene. Militære vakter vil bortvise uvedkommende. Overtredelser vil bli anmeldt til politiet», advarer Forsvaret i pressemeldingen.

Restriksjonsområdet gjelder opp til 3000 fot (914 meter), så flyene som tar av, eller lander på Oslo lufthavn Gardermoen vil ikke bli berørt av forbudet. Det bekrefter Cathrine Framholdt i Avinor til ABC Nyheter.

Forsvaret opplyser at det er planlagt flere øvelser med blant annet Sjøforsvaret, Luftforsvaret, og Forsvarets spesialstyrker under det amerikanske besøket.