Russere i Barentsburg feiret seiersdagen som aldri før

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russere bosatt i Barentsburg på Svalbard markerte seiersdagen 9. mai med en stor parade gjennom hovedgaten. Dette skal ikke ha skjedd før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Markeringen framstår større og med et annet uttrykk enn tidligere. Vi ble invitert til å delta på markeringen, men takket i år, som i fjor, nei til invitasjonen på grunn av krigen i Ukraina, sier sysselmester Lars Fause til Dagbladet.

Videoer og bilder fra stedet viser flere titalls kjøretøyer som kjører gjennom hovedgata pyntet med russiske flagg. I tillegg er det et helikopter i lufta.

Fause forteller at det tidligere har vært mindre markeringer, blant annet ved generalkonsulatet. Direktør Ildar Neverov i gruveselskapet Trust Arktikugol sier man i år bestemte seg for å gjøre dagen «uforglemmelig».

Seiersdagen 9. mai er en av de største helligdagene i Russland og markerer Tysklands overgivelse i 2. verdenskrig, som i Russland kalles Den store fedrelandskrigen. Den største markeringen av dagen foregår i Moskva, med en militærparade over Den røde plass.