Menn i barnehagen gir mer fysisk aktivitet

Mannlige barnehageansatte stimulerer ofte til mer fysisk aktivitet blant barna enn kvinnelige, ifølge en ny studie.
Mannlige barnehageansatte stimulerer ofte til mer fysisk aktivitet blant barna enn kvinnelige, ifølge en ny studie. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannlige barnehageansatte stimulerer til mer fysisk aktivitet blant barna, viser forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny studie tyder på at mannlige ansatte oppmuntrer barna til mer fysisk aktivitet ute og de kvinnelige til roligere leker, skriver forskning.no.

Bak studien står førsteamanuensis Bente Gurine Kvitvær Nordmo ved Universitetet i Stavanger. Et av hennes hovedfunn er at mannlige barnehageansatte ofte er mer spontane i leken.

– Jeg så at mennene var mer fysiske i leken med barna og at de oftere satte i gang herjeleker, som for eksempel lekeslåssing og bryting, sier hun.

Nordmo påpeker at fysisk aktivitet er viktig både for den psykiske, fysiske og motoriske utviklingen hos barna.

– Kvinnene tok oftere med inneleker ut, som radio, tepper og Duplo, eller tegnesaker. Det er jo egentlig det motsatte av fysisk aktivitet, sier hun videre.

– Disse aktivitetene tiltrakk mest jenter, men også noen gutter. Spørsmålet er om dette bidrar til å bremse fysisk aktivitet blant jentene, sier Nordmo.

I Norge er 10 prosent av de ansatte i barnehager menn. i 1997 ble det vedtatt et mål om å komme opp i 20 prosent innen 2007. Men målet er fortsatt ikke nådd.

– Vi trenger flere menn i barnehager. Barna trenger mangfold, både når det kommer til relasjoner, læring og rollemodeller, sier Nordmo.