FHI etterlyser sukkeravgift – mener regjeringen har nok kunnskap

Camilla Stoltenberg sammen med helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol før framleggelsen av regjeringens folkehelsemelding fredag.
Camilla Stoltenberg sammen med helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol før framleggelsen av regjeringens folkehelsemelding fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både FHI og Helsedirektoratet vil ha en ny sukkeravgift, slik en offentlig utredning allerede har anbefalt. Men regjeringen mener det trengs en ny utredning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man har tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag for å ta en avgjørelse om å ha en sukkeravgift. Men man må utrede hvilken konkret innretning den bør ha, hvis det er en avgift regjeringen vil ha, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Fredag la helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) fram regjeringens nye folkehelsemelding. Til tross for en klar anbefaling fra Folkehelseinstituttet Helsedirektoratet – og fra et offentlig utvalg i 2019, går helseministeren foreløpig ikke inn for en ny sukkeravgift.

Regjeringen sier også nei til å kutte matmomsen på sunne matvarer – et annet forslag som er blitt trukket fram for å stimulere folk til å velge sunt.

– FHI skulle selvsagt ønske at regjeringen gikk inn for en sukkeravgift. Vi har gitt klare råd om det sammen med Helsedirektoratet i flere år, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det hadde vært best om det nå kunne vært gjennomført en rask utredning av hvordan innretningen på en slik sukkeravgift bør være, sier FHI-direktøren.

– Hva tenker du om at de ikke sier at de vil ha det?

– Det bekymrer oss, sier Stoltenberg.

100 år gammel tradisjon

I Folkehelsemeldingen sier regjeringen at de skal sette ned et utvalg som skal vurdere tiltak for å fremme et sunt kosthold. Sukkeravgift nevnes ikke, men det understrekes at utvalget også skal vurdere «økonomiske virkemidler», men altså ikke endringer i momssystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har hatt ulike former for sukkeravgift siden 1922. Men i 2021 ble den fjernet av Solberg-regjeringen. Bakgrunnen var anbefalinger fra et offentlig utvalg, som ville fjerne sukkeravgiften og erstatte den med en ny helseavgift.

Etter at avgiften på sukker ble fjernet, falt prisene på en rekke sukkervarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjerkol avventer utredningen

Før valget i 2021 var Aps helsepolitiske talsperson – Ingvild Kjerkol – tydelig på at hun ville gjeninnføre sukkeravgiften.

– Arbeiderpartiet ønsker en sukkeravgift som bedre treffer formålet, nemlig redusert sukkerinnhold, sa hun l til Aftenposten i 2020.

Nå er Kjerkol blitt helseminister, og er ikke lenger like tydelig:

– Jeg ser fram til å få de konkrete anbefalingene. Jeg mener det er viktig at vi har kunnskapsbaserte tiltak og at vi også ser helheten, sier Kjerkol til NTB etter å ha lagt fram folkehelsemeldingen.

– Men du utelukker ikke at dere kan bruke avgiftssystemet for å få folk til å velge sunt?

– Jeg synes det ville vært veldig dumt av meg å gå inn og skjerme enkeltavgifter nå, når vi skal ha et arbeid som skal gi oss anbefalinger. Jeg vil gjerne stå fritt og kunne vurdere det når den tid komme, sier hun.