PST: Ideologien til de IS-siktede søstrene blir et sentralt tema

PST orienterte pressen torsdag om de to terrorsiktede søstrene fra Bærum. Politiadvokat Kathrine Tonstad sier kvinnenes ideologi blir et sentralt etterforskningstema.
PST orienterte pressen torsdag om de to terrorsiktede søstrene fra Bærum. Politiadvokat Kathrine Tonstad sier kvinnenes ideologi blir et sentralt etterforskningstema. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

PST sier det blir viktig å avdekke om de to IS-siktede søstrene sympatiserer med ideologien ekstremistgruppa IS står for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vårt mandat er å etterforske denne saken og sørge for å avdekke hvorvidt de har begått noe straffbart eller ikke. Da er det sentralt å kartlegge hva de nå tenker og hva de tidligere har tenkt, sier politiadvokat Kathrine Tonstad i PST til NTB.

De to søstrene fra Bærum ankom Norge med sine tre barn natt til onsdag etter å ha bedt norske myndigheter om hjelp til å komme seg hjem fra al-Roj-leiren i Syria.

De reiste til Syria høsten 2013 og har oppholdt seg i landet i nesten ti år.

Risikerer å hente hjem IS-sympatisører

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal så snart som mulig starte avhør i saken. Begge kvinnene er siktet for deltakelse i ekstremistgruppa IS.

Tonstad sier det blir viktig i etterforskningen å ta for seg deres ideologi gjennom hele denne tidsperioden.

– Risikerer man at Norge har hentet hjem to aktive IS-sympatisører?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, det gjør man. Kvinnene har selv ønsket å komme tilbake til Norge, og de får selv uttale seg om hva som har vært deres motivasjon for det, sier Tonstad til NTB.

– Det å uttrykke sympati med noe er ikke straffbart i seg selv. En passiv tilstedeværelse i et område er heller ikke straffbart. Det må være noe kvalifisert og aktivt, sier hun.

Dro hjem for barnas beste

Søstrenes advokat Geir Lippestad sa til TV 2 onsdag at motivet for hjemreisen i hovedsak var hensynet til barnas interesser.

– Motivet for å komme hjem er rett og slett fordi de ønsker å komme tilbake til Norge, ikke minst på grunn av barna. De er norske statsborgere. De har levd i en situasjon i en interneringsleir som er helt grusom, og som ingen barn skal oppleve, sa han til kanalen.