Latviske krabbefiskere krever fem milliarder kroner i erstatning fra Norge

Den såkalte snøkrabbestriden lever videre i den internasjonale voldgiftsdomstolen, hvor en dom er ventet når som helst. I saken krever latviske krabbefiskere fem milliarder kroner i erstatning fra Norge.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
Den såkalte snøkrabbestriden lever videre i den internasjonale voldgiftsdomstolen, hvor en dom er ventet når som helst. I saken krever latviske krabbefiskere fem milliarder kroner i erstatning fra Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et latvisk rederi tapte nylig i Høyesterett om krabbefangst ved Svalbard. Striden fortsetter i den internasjonale voldgiftsdomstolen, der de krever fem milliarder kroner fra den norske staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den såkalte snøkrabbestriden har pågått i årevis. Den bunner i at latviske krabbefiskere ble stanset utenfor Svalbard av norske myndigheter i 2017. EU hadde gitt tillatelse til fisket, men Norge hadde ikke gitt grønt lys.

Denne uken tapte rederiet saken i Høyesterett, som slo fast at Norge har eksklusive rettigheter på kontinentalsokkelen utenfor Svalbard.

Men saken lever videre i den internasjonale voldgiftsdomstolen (ICSID), hvor krabbefiskerne krever fem milliarder kroner i erstatning fra Norge, skriver Rett24.

Det er første gang det er opprettet sak mot Norge i ICSID. De muntlige høringene ble gjennomført i London i oktober, og det går vanligvis rundt seks måneder til det foreligger en dom. En internasjonal avklaring i snøkrabbestriden kan med andre ord være like rundt hjørnet.