Nå kommer Riksadvokaten med avgjørelsen om det uløste Baneheia-drapet

Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen ble funnet voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand i 2000.
Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen ble funnet voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand i 2000. Foto: Privat / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett av Baneheia-drapene er uoppklart etter at Viggo Kristiansen ble frikjent. Nå skal Riksadvokaten avgjøre om saken mot Jan Helge Andersen bør gjenopptas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag formiddag er det ventet at riksadvokat Jørn Sigurd Maurud vil komme med sin avgjørelse i saken mot Jan Helge Andersen (42).

Han ble i 2002 dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen (8) og medvirkning til voldtekt på Sløgedal Paulsen (10). Han tilsto drapet på Sørstrønen, men ble frikjent for drapet på Sløgedal Paulsen. Han ble prøveløslatt i januar 2016.

Andersen ble dømt sammen med Viggo Kristiansen. I dommen ble det lagt stor vekt på Andersens forklaring om at den tidligere kameraten var initiativtaker og anfører i voldtektene og drapene på de to jentene.

I desember i fjor ble Viggo Kristiansen frikjent. Med det ble også drapet på Lena Sløgedal Paulsen stående uløst.

Gjenåpning eller frafalle siktelsen?

Baneheia-saken har vært under ny etterforskning siden våren 2021, etter at saken til Viggo Kristiansen ble gjenåpnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den nye etterforskningen av Baneheia-saken er Andersens DNA avdekket på både Sørstrønen og Sløgedal Paulsen, mens det ikke er gjort funn av Kristiansens DNA.

Nå er spørsmålet om Riksadvokaten vil be Gjenopptakelseskommisjonen om at saken mot Jan Helge Andersen gjenåpnes, eller om de vil frafalle siktelsen.

Advokat Arvid Sjødin var forsvarer for Viggo Kristiansen fra 2012 til han ble frikjent i 2022. Han mener det er naturlig at Jan Helge Andersen stilles til ansvar for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

– Hvis man bruker sunn fornuft så blir det gjenåpning og tiltale, sier Sjødin til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreldrene forventer ny rettssak

Foreldrene til jentene som ble drept forventer ny rettssak.

– Foreldrene ønsker mer bevissthet rundt hva som faktisk skjedde og å få saken oppklart, selv om en ny rettssak også vil være en stor belastning for dem, sier de fire foreldrenes bistandsadvokat Audun Beckstrøm til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir enda en vanskelig dag for dem og de er spente, legger han til.

Vil ha en plan bak en gjenåpningsbegjæring

TV 2 skriver at Gjenopptakelseskommisjonen må komme til at vilkårene for gjenåpning er til stede før Riksadvokaten kan tiltale Andersen.

Professor Morten Holmboe ved Politihøgskolen sier til TV 2 at en begjæring om gjenåpning vil bety at Riksadvokaten ønsker å tiltale Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

– Jeg har vondt for å se for meg at de ber om gjenåpning uten å ha en plan om å ta ut tiltale, sier Holmboe.