Husholdninger med variabel pris-kontrakter betalte høyest strømpris i 2022

Variabel pris-kontrakter var i snitt den klart dyreste strømkontrakten i fjor.
Variabel pris-kontrakter var i snitt den klart dyreste strømkontrakten i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen for husholdninger med variabel pris-kontrakter betalte 162,7 øre/kWh for strømmen i 2022, viser nye tall fra SSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For disse kontraktene er strømselskapene pålagt å informere kunder som prisendringer minst 14 dager før de trer i kraft. Prisen er altså fast over en periode på minst fjorten dager.

Andelen husholdninger med slike kontrakter sank fra 19 prosent i første kvartal til 8 prosent i fjerde kvartal, skriver Statistisk sentralbyrå.

Spotpriskontrakter kostet i gjennomsnitt 153,6 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Dette er den vanligste kontraktstypen for husholdninger og utgjorde 87,4 prosent av kontraktene til husholdninger i 4. kvartal.

Mange strømselskaper har den siste tiden sluttet å tilby nye fastprisavtaler på grunn av den store usikkerheten rundt prisutviklingen på strøm fremover. Denne typen kontrakter var imidlertid billigst: Nye fastpriskontrakter med inntil ett års varighet hadde snittpris på 91,7 øre/kWh, nye fastpriskontrakter med over ett års varighet kostet i snitt 53,1 øre/kWh, mens eldre fastpriskontrakter hadde en snittpris på 52,8 øre/kWh.

Kraftprisen i den sørlige delen av Norge var rekordhøy i 2022. Ekstreme gasspriser i Europa har ført til svært høye europeiske kraftpriser.

I snitt lå prisen på 200 øre/kWh i 2022, som er en dobling sammenlignet med 2021, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat.