Et innblikk i Viggo Kristiansens liv som fri mann

Viggo Kristiansen ble i Agder lagmannsrett feilaktig dømt for voldtekt og drap på to jenter i Baneheia i 2000.
Viggo Kristiansen ble i Agder lagmannsrett feilaktig dømt for voldtekt og drap på to jenter i Baneheia i 2000. Foto: Photoline / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viggo Kristiansen ble i fjor frikjent i Baneheia-saken som rystet Norge tidlig på 2000-tallet. Advokat Bjørn André Gulstad opplyser at livet i frihet går fint for Kristiansen, men at det også har bydd på utfordringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I desember i fjor ble Viggo Kristiansen (43) frikjent for voldtekt og drap i Baneheia i mai 2000. Han satt over 20 år i fengsel før han ble løslatt i juni 2021 etter at saken var blitt avgjort gjenopptatt.

Som fri mann har Kristiansen mottatt ti millioner kroner i forskuddserstatning fra staten som følge justismordet. Det er ventet at det totale beløpet vil være mye høyere.

Overfor Dagbladet gir Kristiansens advokat Bjørn André Gulstad et innblikk i Kristiansens liv som en fri mann.

Foreløpige planer

Gulstad sier at Kristiansen ikke har dårlig tid og at han har et realistisk forhold til hverdagen.

– Han er en voksen mann på over 40 år som har vist at han evner å gå videre i livet, hvor erstatningen skal gjøre det enklere for ham å både gjenopprette og gå videre i livet. Planen hans er å ta sertifikatet, kjøpe seg bil og skaffe seg egen bolig, sier Gulstad til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Per nå bor Kristiansen hos foreldrene sine i Kristiansand.

Ifølge Gulstad har Kristiansens familie kjøpt et lite sagbruk i Kvinesdal i Agder. Viggo Kristiansen og hans far skal ha jobbet mye sammen på sagbruket det siste året.

Gulstad opplyser at nå frikjente Kristiansen ønsker å leve et vanlig liv som folk flest.

– Ikke bare vært lett

Advokaten avslører at Kristiansens liv i frihet ikke bare har vært lett.

– Viggo Kristiansen er fullt rehabilitert, hevder han .Selv om det var «lottostemning» i stua hjemme i Egstien da Viggo ble løslatt 1. juni 2021, har det ikke bare vært lett å starte på nytt som en fri mann. Noe av det som er vanskeligst å kvitte seg med, er monsterbildet som er tegnet av ham, sier Gulstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under gjenopptakelsen av Kristiansens sak ble han i lagmannsretten dømt til ti måneders fengsel for overgrep, drapstrusler og plagsom adferd. Alle tilfellene som inngår i dommen skjedde da Kristiansen var under 18 år, og straffen anses som allerede ferdig sonet siden Kristiansen satt feilaktig fengslet i over 20 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gulstad opplyser at Kristiansen har tatt avstand fra hendelsene.

Store forandringer

Mye har forandret seg siden Kristiansen startet å sone den feilaktige Baneheia-dommen tidlig på 200-tallet.

For å tilpasse seg det norske samfunnet à la 2023 har Kristiansen mottatt hjelp til opplæring rundt PC, internett, bankkort og nettbank.

Advokatdrama

Forrige uke ble det kjent at en av Viggo Kristiansens daværende advokater, Arvid Sjødin, trakk seg fra jobben etter å ha jobbet for ham i over tolv år.

– Jeg vil ikke krangle mer og jeg vil ikke har mer av lekkasjer til media. Det er jeg ikke med på, så enkelt er det, sa Sjødin til VG da nyheten ble kjent.

Bakgrunnen for at Sjødin trakk seg skal være interne krangler i Kristiansens støttegruppe.

I slutten av januar ble det også kjent at faren til Viggo Kristiansen ber om å få refundert i overkant av 1,1 millioner kroner i utlegg i forbindelse med justismordet mot sønnen.

Sammen med flere andre ha faren Svein Kristiansen nedlagt mange timer med arbeid for å få saken til Viggo Kristiansens sak gjenopptatt, og kravet bygger på utgifter han hadde i forbindelse med dette arbeidet.