EU-landene enige om pristak på russiske oljeprodukter

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-landene er enige om et pristak på russiske oljeprodukter, som diesel, på 100 dollar fatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten bekreftes i en Twitter-melding fra det svenske EU-formannskapet. Sverige sier enigheten som nå er oppnådd er en viktig del av EUs fortsatte respons på Russlands angrepskrig mot Ukraina.

Diplomater opplyser til Reuters at det også er enighet om et pristak på 45 dollar fatet på russiske rabatterte oljeprodukter som fyringsolje. Dette er i tråd med forslaget som ble lagt fram av EU-kommisjonen.

Vil gå i takt med G7

Russland har kritisert tiltaket allerede før det er innført og hevder det vil «føre til ytterligere ubalanse i det internasjonale energimarkedet».

– Vi tar grep for å sikre våre interesser mot denne risikoen, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

Kilder i diplomatiet sier at Polen og de baltiske landene, som har det strengeste synet på Russland blant EUs medlemmer, ønsket en lavere makspris for å redusere Russlands inntekter. Samtidig vil Vesten unngå et pristak som er så lavt at det struper de russiske forsyningene til verdensmarkedet helt og sender oljeprisen til værs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken ble diskutert på et møte i Stockholm fredag, der innenriks- og justisministrene i EU-landene deltok. EUs mål var å få på plass en avtale innad i unionen før G7-landenes pristak på importerte russiske oljeprodukter trer i kraft 5. februar.

Råoljeforbud koster milliarder

I desember innførte EU importforbud for russisk råolje som kommer sjøveien. Det ble gjort unntak for Ungarn og andre innlandsstater som får olje levert via rørledninger. Ifølge unionen har importforbudet ført til en reduksjon i oljeimporten fra Russland med rundt 90 prosent. Sammen med G7-landene ble de også enige om et pristak på 60 dollar på russisk råolje.

Både pristaket på råolje og på petroleumsprodukter innebærer at det er forbudt for skip fra EU-landene å frakte olje som er solgt til tredjeland for mer enn maksprisen som er satt. Målet er å minske Russlands inntekter fra salg av olje.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen anslo under et besøk i Kyiv denne uken at pristaket på råolje allerede har kostet russerne rundt 160 millioner euro – 1,75 milliarder kroner – per dag.