SV vil forlenge ekstra støtte til Afrika og Midtøsten utover 2023

SV-leder Audun Lysbakken vil at ekstra støtte til land i Afrika og Midtøsten, som rammes av krigen i Europa, må kunne forlenges.
Foto: Terje Pedersen / NTB
SV-leder Audun Lysbakken vil at ekstra støtte til land i Afrika og Midtøsten, som rammes av krigen i Europa, må kunne forlenges. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialistisk Venstreparti (SV) vil at ekstra støtte til land i Afrika og Midtøsten, som rammes av krigen i Europa, må kunne forlenges utover 2023.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener det må være en åpning for å bruke den ekstraordinære mekanismen i sør også utover 2023. Det er et mål for oss i forhandlingene, sier SV-leder Lysbakken til Vårt Land.

Lysbakken varsler at det blir reelle forhandlinger om regjeringens Ukraina-pakke. Pakken ble varslet i budsjettavtalen mellom SV og regjeringspartiene i fjor høst.

En del av denne pakken skal handle om en ettårig ekstrabevilgning til utviklingsland, som er særlig rammet av krigens globale ringvirkninger med sterkt økte priser på mat og energi. Noe statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) varslet i redegjørelse om situasjonen i Ukraina i Stortinget torsdag.

– Jeg vil ikke lukke døren for hva som blir diskusjonen i årene som kommer. Men det er i regjeringens forslag et skille mellom en plan for et flerårig bidrag til Ukraina, og en innsats i 2023 for landene i sør. Så må vi vurdere inn mot 2024 hva som er behovene da, sier Støre til avisen.

Skissen til Ukraina-pakken skal legges fram for de parlamentariske lederne i alle partiene på Stortinget på mandag 7. februar.