Kulturarbeidere i fakkeltog for ytringsfrihet i Iran

Heidi Gjermundsen Broch sang for kulturarbeidere fra 27 fagforbund og organisasjoner da de møttes til en markering ved den iranske ambassaden.
Heidi Gjermundsen Broch sang for kulturarbeidere fra 27 fagforbund og organisasjoner da de møttes til en markering ved den iranske ambassaden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag kveld samlet norske kunstnerorganisasjoner seg foran den iranske ambassaden i Oslo. De protesterte mot vold og overgrep mot kollegaer og andre i Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norsk-iranere har mobilisert for menneskerettigheter og demokrati i Iran siden opprøret startet, skriver arrangørene i en pressemelding.

De påpeker at protestene i Iran fortsatt pågår, fire måneder etter at Jina Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitiets varetekt, og at myndighetene fortsatt svarer med arrestasjoner og omfattende voldsbruk.

– Blant de fengslede er minst 21 forfattere, 57 journalister og mer enn 100 kunstnere, musikere, teater- og filmfolk, skriver arrangørene og viser til tall fra ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN.

Ifølge organisasjonen er mer enn 500 sivile drept av de iranske sikkerhetsstyrker. Nærmere 20.000 demonstranter, aktivister, forfattere, kunstnere, journalister og studenter skal være forfulgt, arrestert, torturert eller henrettet etter oppdiktede anklager, tvungne tilståelser og tvilsomme rettssaker.