Tre personer tiltalt for omfattende økonomisk kriminalitet i Bergen

Artikkelen fortsetter under annonsen

To menn og en kvinne er tiltalt i en av de aller største økonomisakene som noen gang er blitt etterforsket av politiet i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet mener utbyttet i saken dreier seg om 25 millioner kroner, og at de tre over ti år har hatt flere millioner kroner i svart omsetning i en rekke aksjeselskap. Pengene har de tiltalte fått inn på egne og nære familiemedlemmers private bankkonti.

– Pengene er deretter hvitvasket og investert i eiendom. I tillegg omfatter tiltalen bankbedragerier, dokumentfalsk, NAV-bedrageri og omfattende overtredelser av regnskapslovgivningen, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen.

Erkjenner delvis straffskyld

Advokatene Jørgen Riple, Einar Råen og Ivar Abrahamsen er oppnevnt som forsvarere for de tre tiltalte. Til TV 2 sier Riple at hans klient erkjenner delvis straffskyld. De tre tiltalte risikerer tolv års fengsel.

– Vi var klare over at det kom til å bli en omfattende tiltale. Det vi reagerer på, er det varslede inndragningskravet på 19 millioner kroner. Det var betydelig høyere enn vi hadde forventet, sier advokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

TV 2 har vært i kontakt med Råen og Abrahamsen, som ikke ønsker å gi en kommentar.

Ti år

Påtalemyndigheten vurderer å legge ned påstand om inndragning av totalt rundt 25 millioner kroner. Dette inkluderer også verdistigning på eiendommer som er kjøpt og/eller pusset opp med midler fra straffbar virksomhet.

Politiet mener virksomheten pågikk i rundt ti år før det ble oppdaget av Skatteetaten og meldt til politiet, som høsten 2019 startet etterforskning.

– Saken illustrerer dessverre også svikt i kontrollsystemene når det er mulig å eie og drive aksjeselskap med millionomsetning og en rekke ansatte, samtidig som øverste sjef i selskapet mottar dagpenger fra Nav, sier Christoffersen.

Hovedforhandling i saken er berammet til høsten 2023. Det er satt av 60 rettsdager til saken.