Ullevål sykehus forsker på om musikk hjelper folk med demens

Planen for studiet er å teste effektene av preferansebasert musikk som presenteres for pasientene enten «live» eller innspilt via en høyttaler. Illustrasjonsfoto
Planen for studiet er å teste effektene av preferansebasert musikk som presenteres for pasientene enten «live» eller innspilt via en høyttaler. Illustrasjonsfoto Foto: Alex Halada / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Programmet «Demenskoret» har vist at musikk er et lovende behandlingsalternativ for personer med demens. Nå skal Ullevål sykehus forske på dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK-programmet har økt samfunnets forståelse for hva en demenssykdom medfører, skriver Oslo universitetssykehus.

Ullevål sykehus skal forske mer på sykdommen etter programmet. Planen for studiet er å teste effektene av preferansebasert musikk som presenteres for pasientene enten «live» eller innspilt via en høyttaler.

Får man demens er det en svært høy risiko for å utvikle delirium en forstyrrelse i oppmerksomhetsfunksjonen. Ullevål sykehus mener det trengs mer kunnskap om effekten av andre behandlingsalternativer, som musikkterapi, til pasienter med delirium. Pilotprosjektet inkluderer derfor 20 pasienter med delirium.

– Det unike med vår studie er at vi inkluderer en meget sårbar gruppe, akuttinnlagte pasienter, mange av dem med demens, skriver Oslo universitetssykehus i pressemeldingen.

Pilotprosjektet som pågår utover våren i 2023.