ESA-kritikk mot norsk hønsehold

Norsk hønsehold får kritikk av Esa. Tre av fire gårder besøkt av Esa hadde for mange dyr i henhold til regelverket. Foto: Marit Hommedal / NTB
Norsk hønsehold får kritikk av Esa. Tre av fire gårder besøkt av Esa hadde for mange dyr i henhold til regelverket. Foto: Marit Hommedal / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En inspeksjon fra EFTAs overvåkingsorgan Esa i fjor høst avdekket flere regelbrudd hos norske hønsegårder. På tre av fire gårder var det for mange dyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor høst besøkte ESA-inspektører norske hønsegårder og undersøkte produksjonen av egg og slaktekyllinger. På tre av de fire gårdene som ble inspisert, var det altfor mange dyr, skriver Nationen.

På det verste fant inspektørene 4.400 for mange høner (125 prosent) på en gård, sett opp mot reglene.

Selv om Esa bare har besøkt fire dyrehold, konkluderer de i et utkast til en rapport at forbrukerne ikke kan stole på informasjonen fra produsentene.

«Antall besetninger i Esas revisjon er for lavt til å konkludere om tilstanden generelt i Norge. Likevel avdekker Esa-inspeksjoner svakheter ved Mattilsynets tilsyn og kontroll som kan innebære risiko for mangelfull etterlevelse av regelverket», skriver Inge Erlend Næsset, direktør i avdeling regelverk og kontroll hos Mattilsynet, til Nationen.

En av Esas konklusjoner er at myndighetene «på alle nivå» har unnlatt å følge anbefalinger fra 2012, og at dette har ført til at dyrevelferden svikter «alvorlig» på flere punkter, skriver avisen.

Esa ønsker ikke å kommentere utkastet til rapporten før den er helt ferdig og publisert.