Flyktning får tilbake over en kvart million i trygdeavgift

Skatteetaten har gått med på å betale tilbake en stor sum til en kvinne som ikke skulle betalt trygdeavgift.
Skatteetaten har gått med på å betale tilbake en stor sum til en kvinne som ikke skulle betalt trygdeavgift. Foto: Lise Åserud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kvinne som hadde lov til å jobbe, men ikke skulle betale trygdeavgift, får betalt tilbake den feilaktig innkrevde avgiften på 232.250 kroner pluss renter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen har hatt lov til å ta arbeid, men skulle aldri betalt trygdeavgift fordi hun ikke er medlem i folketrygden, skriver Vårt Land.

Den etiopiske kvinnen fikk avslag på asyl etter å ha kommet til landet i 1999, men jobbet lovlig fram til 2011 da reglene ble strammet inn. Hun fikk likevel opphold i Norge gjennom engangsløsningen for eldre, lengeværende asylsøkere med endelig avslag i 2021. Da hun søkte om alderspensjon, fikk hun beskjed om at hun ikke hadde rett på dette siden hun ikke var medlem av folketrygden.

Arne Viste, som lenge har kjempet for ureturnerbare og asylsøkere, kaller saken en skandale.

– Om Skatteetaten hadde villet, kunne de funnet fram til alle som har betalt trygdeavgiften og betalt tilbake pengene, sier han.

Han mener det dreier seg om minst 3.000 personer, og at Skatteetaten kan identifisere de fleste. Til sammen sier han det dreier seg om mange millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I de aller fleste tilfeller vil ikke Skatteetaten selv ha, eller kunne skaffe de nødvendige opplysningene om dette, og da må den enkelte selv legge disse fram for oss, sier seksjonssjef Lene Marie Ringså i Skatteetaten.

Hun legger til at hun ikke har opplysninger om hvem som ikke er medlem av folketrygden, og at det er opp til skattebetaleren selv å opplyse om dette.

Avgjørelsen ble kjent 6. januar. Det var FriFagbevegelse som først omtalte saken.