Filosof skeptisk til at studenter hører forelesninger i økt tempo

Studenter ved Universitetet i Oslo forteller at de lytter til opptak av forelesninger i høyere tempo. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB
Studenter ved Universitetet i Oslo forteller at de lytter til opptak av forelesninger i høyere tempo. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange studenter baserer seg på å høre opptak av forelesninger i økt tempo. Det bekymrer filosofiprofessor Arne Johan Vetlesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klassekampen har snakket med flere studenter som bruker teknikken.

– Det er enklere å få med seg ting når man skrur opp hastigheten. Da blir man ikke forstyrret av alle «eeh-hh». Man blir rett og slett skjerpet når det går raskere, sier Toramari Faremo, som er masterstudent i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO).

De siste fem til ti årene har Arne Johan Vetlesen, professor i filosofi ved UiO, merket en endring i studentenes studievaner og konsentrasjonsevner.

– Det er helt nytt for meg at jeg som universitetslærer må kjempe for å få oppmerksomheten og få i gang undervisningen, sier han.

Han uttrykker skepsis til at lytte til forelesninger i høyere hastighet.

– Jeg har få erfaringer med dette. Men når man underviser i Adorno, Heidegger og Hegel, blir det like absurd som å spille Beethovens niende symfoni raskere, sier Vetlesen.