Vedum vil gjøre Norge mindre avhengig av Kina

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum da milliardkontrakten med Nammo på Raufoss ble presentert fredag. Foto: Geir Olsen / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum da milliardkontrakten med Nammo på Raufoss ble presentert fredag. Foto: Geir Olsen / NTB Foto: NTB

Framover vil det brukes mer penger på beredskap og mindre på store byggeprosjekter, varsler finansministeren, som også vil gjøre Norge mindre avhengig av Kina.

Overfor Aftenposten viser finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til at Berlinmurens fall i 1989 åpnet for økt internasjonal handel og økonomisk framgang. Vendepunktet kom med Russlands invasjon av Ukraina i fjor, slår han fast.

– Vi hadde en fredsgevinst. Nå får vi en beredskapskostnad. Vi må bruke mer penger på trygghet og forsikringspremie i årene som kommer, sier Vedum.

Han trekker blant annet fram helseberedskap, politi, matproduksjon, opptrapping av forsvarsbudsjettet og økt statlig eierskap og nasjonal kontroll.

Han svarer ja på Aftenpostens spørsmål om hvorvidt økt produksjon av strategiske varer i nærområdene vil gjøre Norge mindre avhengig av Kina.

– Vi kommer fortsatt til å handle med Kina. Men vi må gjøre oss mindre avhengige på grunnleggende ting som beredskap, helse og medisin. I handelspolitikken vil beredskap bli viktigere. Det kommer ikke til å bli en særnorsk holdning, sier Vedum.