FHI: Coronavarianten «Kraken» øker i Norge

Kraken er en mutert variant av omikronviruset, og det tekniske navnet er XBB. 1.4.1.
Kraken er en mutert variant av omikronviruset, og det tekniske navnet er XBB. 1.4.1. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Coronavarianten som kalles kraken, er påvist i 29 land. Nå øker varianten, som skal være den mest smittsomme så langt, også i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver NRK.

Kraken er en mutert variant av omikronviruset, og det tekniske navnet er XBB. 1.4.1.

En nær slektning av denne varianten ser ut til å være i ferd med å ta over i USA.

I Folkehelseinstituttet (FHI) sin siste rapport om spredningen av coronaviruset i Norge, som ble lagt fram før jul, var varianten nederst på lista over alle varianter. Nå ser imidlertid FHI at den øker.

– Den siste tiden har det vært en klar økning, og det er spesielt mange fra Oslo, forteller virusekspert Karoline Bangstad i FHI til NRK.

Kraftig økning i innleggelser

Epidemiene av covid-19, influensa og RS-virusinfeksjoner fortsatte å øke i uke 51 og 52, opplyser FHI.

– Antall nye sykehusinnleggelser med luftveisinfeksjoner er høyt og øker fortsatt. Det er nå flere innleggelser med influensa enn med covid-19. Antallet nye innleggelser på intensivavdeling er foreløpig nokså lavt, opplyser FHI i sin ukentlige rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flere land, inkludert de nordiske, opplever samtidige epidemier av influensa, covid-19 og RSV-infeksjon med betydelig belastning i sykehusene, heter det videre.

Økningen i antall nye pasienter som legges inn på grunn av covid-19, ser ut til å flate ut. Det er foreløpig rapportert om 313 nye pasienter i uke 52, men dette forventes oppjustert.

Tilsvarende tall var 338 pasienter i uke 51, mot 368 uken før.

Det er videre 700 sykehusinnleggelser der pasientene har laboratoriebekreftet covid-19, men det er ikke angitt om dette er årsaken til innleggelse eller ei.

Antall dødsfall har gått noe ned de siste ukene. I uke 52 blir 80 dødsfall knyttet til covid-19, mens det var 88 i uke 51 og 93 i uke 50.