Kongefamilien kvitter seg med fossilbilene – har fått flere nye elbiler

A-6: Denne bilen, av typen BMW i7, tok kongefamilien i bruk i desember. NTB observerte den for første gang i forbindelse med åpningen av Follobanen 12. desember. Modellen er helt ny på markedet i Norge, og kongefamilien har trolig fått et av de første eksemplarene. Foto: Lise Åserud / NTB
A-6: Denne bilen, av typen BMW i7, tok kongefamilien i bruk i desember. NTB observerte den for første gang i forbindelse med åpningen av Follobanen 12. desember. Modellen er helt ny på markedet i Norge, og kongefamilien har trolig fått et av de første eksemplarene. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongefamilien er i gang med en historisk utskiftning av bilparken. For første gang har de fått offisielle elbiler, og på sikt vil de slutte med fossilbiler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kongehusets mål er å bytte ut alle fossildrevne kjøretøyer med kjøretøyer som er drevet av fornybar energi, så langt dette er både mulig og praktisk gjennomførbart, opplyser kommunikasjonssjef Guri Varpe på Slottet til NTB.

Den siste tiden har kongefamilien dukket opp i flere nye biler ute på oppdrag.

Inntil nylig var ingen av de offisielle bilene til kongehuset helelektriske, men nå er flere av dem det.

Her er en oversikt:

* Nylig tok kongefamilien i bruk en elbil med skiltet A8. Dette er en Mercedes EQS 580 4MATIC med rekkevidde på opptil 668 kilometer. Den har en startpris på over 1,3 millioner kroner i Norge.

* I desember fikk kongefamilien en ny BMW i7, som har fått skiltet A6. Modellen er helt ny på markedet, og kongefamilien har trolig fått et av de aller første eksemplarene som er kommet til Norge. Bilen har en startpris på 1,1 millioner kroner i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* I desember dukket kronprinsparet opp i en ny limousin med skiltet A3. Dette er en Volvo S90 ladbar hybrid, som har fått en ekstra seterad.

* Kongehuset har også fått en ny helelektrisk Mercedes EQV van/flerbruksbil, som ved offisielle oppdrag bruker skiltet A10. Bilen har en startpris på rundt 800.000 kroner i Norge.

* I tillegg eier prinsesse Astrid en helelektrisk bil som har skiltet A9 når den brukes offisielt.

Bruker leasingbiler

Flere av kongefamiliens representasjonsbiler er leaset. Det samme gjelder bilene staben på Slottet bruker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved utløp av leasingperioden bytter vi fossilbiler med elektriske/hybride biler så sant det er mulig, sier Varpe.

Det er dette som har skjedd med de fleste nyanskaffelsene til kongefamilien.

– Unntaket er A3 som er en kjøpt hybridbil, sier Varpe.

Alle kongefamiliens offisielle biler har veldig korte skiltnumre, med kun bokstaven A og et tall. Mest kjent er kanskje A1 – også kalt frigjøringsbilen, en Buick Roadmaster fra 1939. Denne og andre historiske fossilbiler vil etter alle solemerker forbli i kongefamiliens samling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lang elbil-historie

Selv om kongefamilien nå har fått sine første offisielle elbiler, har kronprinsparet lenge kjørt elbil privat. I nyere tid har de blant annet brukt en Tesla.

Men allerede i perioden fra 2003 til 2012 kjørte kronprinsen rundt i en liten norskprodusert Think-elbil. Kronprinsen har fortalt at bilen måtte lades allerede etter den korte turen fra Skaugum til Slottet – i hvert fall på vinteren. På vei tilbake gikk det nesten galt mange ganger.

– Jeg hadde mange ganger rekkeviddeangst i bakkene opp mot Skaugum, i sånn 10–15 kilometer i timen det siste stykket, sa kronprinsen i februar i fjor, da kongehuset stilte ut mange av sine historiske biler.

Faktisk eide kongehuset en elbil allerede i 1913. Det var riktignok en Cadillac-lekebil som kronprins Olav fikk i julegave av bestemoren sin, dronning Alexandra av England. Bilen eies i dag av Teknisk Museum i Oslo.