Ingen akuttiltak mot høyere matpriser fra regjeringen

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) under den muntlige spørretimen på Stortinget i Oslo onsdag.
Torgeir Knag Fylkesnes (SV) under den muntlige spørretimen på Stortinget i Oslo onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB

Næringsministeren er bekymret over fraværet av konkurranse i dagligvarebransjen, men vil ikke gripe inn mot et varslet prishopp på 10 prosent i februar.

Under stortingets spørretime onsdag måtte næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) svare på spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes i SV på om regjeringen ville ty til akutte grep for å møte dagligvarebransjens varslede prishopp på 10 prosent i februar.

Fylkesnes viste til at prisene på dagligvarer økte med 12,7 prosent i fjor, og at bransjen selv nå har varslet et ytterligere prishopp på 10 prosent fra februar. SV mener regjeringen kan benytte seg av lovverket for å hindre innføring av priser som er urimelige.

– Mitt spørsmål til næringsministeren er rett og slett at hvis vi nå kommer etter 1. februar og vi ser at prisene øker på en urimelig måte, hva vil regjeringen gjøre? spurte SV-politikeren i Stortinget.

Selv om Vestre deler Fylkesnes' bekymring for konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen, ville han ikke love akuttiltak.

– Det vil i så fall være et ganske inngripende tiltak, og terskelen for det skal, må og bør være høy. Det er litt viktig at vi i møte med inflasjon og kostnadsvekst, som rammet folk over hele landet, vet hva vi gjør, svarte Vestre.

Næringsministeren trakk fram at det er satt i gang flere tiltak, blant annet for å finne ut hvorfor prisene på dagligvarer ser ut til å øke mer fra butikk til forbrukere, enn mellom de andre leddene i kjeden.

– Men jeg vil understreke det jeg sa tidligere, at vi utelukker ingen tiltak. Vi vil bidra til en så sunn konkurranse som mulig. Det er mangel på konkurranse som bidrar til dårligere utvalg og høyere priser enn det som kunne ha vært alternativet, sa Vestre.