Norsk klimaforsker ikke overrasket over varmerekorder i januar

Flere europeiske land har satt varmerekorder i årets første dager. Her i Schruns i Østerrike er det kun kunstsnøen i alpintløypa som minner om vinter.
Flere europeiske land har satt varmerekorder i årets første dager. Her i Schruns i Østerrike er det kun kunstsnøen i alpintløypa som minner om vinter. Foto: Dietmar Stiplovsek / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere land i Europa har opplevd varmerekorder i løpet av årets første dager. Norsk klimaforsker er ikke overrasket og ser samme trend i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere europeiske land har satt varmerekorder i årets første dager. I Polen ble det meldt om 19 plussgrader, 18 mer enn vanlig, og i Tsjekkia kom rekorden opp 19,6 grader, 16 grader høyere enn normalt. Slike rekorder er satt i åtte forskjellige land.

– Det er jo alltid en blanding av ting når du får en ny værrekord. Det kan være naturlige variasjoner som tilfeldigvis slår til, og litt av det er det her også. Men det er jo på bakgrunn av en verden som blir stadig varmere, sier klimaforsker Bjørn Samset ved Cicero senter for klimaforskning til Dagsavisen.

– Ser man på oppvarmingstakten fra sekstitallet, så er den soleklart høyest på land, i nord, og har et toppunkt akkurat inni områdene rundt Polen, vestre del av Russland og Finland. Det er ikke noe uventet at det blir slått varmerekorder her, sier han og peker på at det samme skjer i Norge, selv om vi starter året med minusgrader for det meste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trenden i Norge er også en raskere oppvarming av vintrene, nesten like rask som i Polen. Vi er velsignet med et veldig variabelt klima her, og ligger akkurat på grensa mellom to klimasoner, forklarer han.

Tallene viser at antall snødager i Sør-Norge går raskt nedover og at varmerekorder i januar er del av den globale oppvarmingen.