Ny dommer tar over ulvesak etter habilitetsspørsmål

En ny dommer skal behandle saken om ulvejakt videre i Oslo tingrett (bildet).
En ny dommer skal behandle saken om ulvejakt videre i Oslo tingrett (bildet). Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommeren som før jul behandlet en ulvesak i Oslo tingrett, har hatt verv i MDG. Etter spørsmål om hans habilitet, skal en annen dommer behandle saken videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I etterkant av kjennelsen som ble avsagt 27. desember, ble det av en av partene reist spørsmål om habiliteten til dommeren. Selv om det ikke ble inngitt en formell innsigelse om habiliteten, vurderte dommeren selv og tingretten det som fornuftig å omfordele saken til en annen dommer, opplyser kommunikasjonsrådgiver Markus Iestra hos Oslo tingrett til NTB.

Han har gitt samme uttalelse til TV 2 og rovdyr.org.

USS reagerte

Ulvejakten i tre grenserevir skulle egentlig ha startet 1. januar. Men tre dyreorganisasjoner tok jakta til retten og fikk medhold i en midlertidig forføyning som stanser jakten fram til den er rettslig behandlet.

Det var tingrettsdommer Atle Torvund som sto bak avgjørelsen. Han har tidligere vært aktiv i MDG og var kandidat for partiet i Nittedal under sist kommunevalg. MDG har markert seg tydelig imot ulvejakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utmarkskommunenes Sammenslutning (USS), som er partshjelp til støtte for Klima- og miljødepartementet i saken, har reagert på dette.

– Vi har habilitetsregler i rettsvesenet, så man kan jo lure litt når noen kommer med en sånn dom, sa leder Hanne Alstrup Velure i USS til Nationen i forrige uke.

Rettsmøte neste uke

Det neste rettsmøtet om årets ulvejakt blir førstkommende mandag, opplyser Oslo tingrett. Det skal ledes av tingrettsdommer Helge Johannessen i stedet.

– Siden dette er en sakstype som haster og krever prioritet, ønsket vi ikke at behandling av et spørsmål om habilitet skulle forsinke sakens videre fremdrift, sier Iestra.