Norske redningsfartøy er blitt til krigsfartøy i Iran

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA advarte i årevis mot eksport av raske redningsskøyter fra Mandal til Iran. Nå viser det seg at redningsskøytene er blitt omgjort til krigsfartøy i Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fædrelandsvennen har gjort omfattende undersøkelser av båter som brukes av iranske forsvarsmyndigheter og Revolusjonsgarden, og har funnet en rekke eksempler på at norske fartøyer med redningsskøytedesign er brukt til militære formål.

Mandalsbaserte Båtservice leverte i flere år en rekke ulike fartøyer til Iran. 13 av dem var redningsskøyter. Eksporten ble ikke stoppet av Utenriksdepartementet før i mars 2012, nettopp med den begrunnelsen var at de kunne brukes militært, slik USA hadde advart Norge om i flere år.

Fædrelandsvennen har blant annet i 18 tilfeller gjort unike funn av bevæpnede fartøy med Båtservice-design, og kan dokumentere at minst to av redningsskøytene som ble solgt er blitt bevæpnet.

Direktør Bjørn W. Fjellhaugen i Båtservice har gjentatte ganger sagt at verftets redningsskøyter kun er i sivil bruk, men blir stille når han ser dokumentasjonen.

– Det er trist å se noe sånt, sier han.

Iranske myndigheter har ikke svart på avisens henvendelser, mens Utenriksdepartementet ikke vil kommentere saken og henviser til taushetsplikten.