Demonstrasjon i løypa under verdenscuprennet på Lillehammer – politiet tok grep

Illustrasjonsbilde av langrennsløpere på Lillehammer. Even Northug, Federico Pellegrino fra Italia, Edvin Anger fra Sverige og Johannes Høsflot Klæbo under sprintfinalen på Lillehammer lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB
Illustrasjonsbilde av langrennsløpere på Lillehammer. Even Northug, Federico Pellegrino fra Italia, Edvin Anger fra Sverige og Johannes Høsflot Klæbo under sprintfinalen på Lillehammer lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB

I starten av langrennsherrenes 20 kilometer klassisk fellesstart på Lillehammer stilte flere demonstranter seg i løypa og fyrte opp bluss.

Demonstrantene holdt et banner med teksten «Stopp oljeletingen» og brukte gule bluss på siden av løypa.

TV 2s kommentatorer trodde først det var festlige scener ute i sporet da man så et bluss ble fyrt opp, men de skjønte fort alvoret da demonstrantene ble båret ut av løypa.

– Det var veldig dårlig demonstrert. De dekket bare halve løypa, så de gjorde ikke noe skade for min del hvert fall. Jeg rakk ikke å tenke så mye, men jeg kom meg heldigvis forbi, men det var litt ubehagelig, sa Emil Iversen til den skrivende pressen.

– Jeg var ikke redd. Jeg følte meg aldri truet, og det tror jeg ikke var intensjonen deres heller. Hadde de fløyet på meg, hadde jeg gitt dem kamp. Jeg har slåss før på samfunnshuset, spøkte han videre.

Da løperne passerte samme punkt på neste runde kunne man se på TV-bildene at politi passer på at demonstrantene ikke kom seg ut igjen i løypa.

Overfor TV 2 bekrefter organisasjonen «Stopp oljeletinga» at de sto bak aksjonen. De ønsket å avbryte rennet for å fremme sin sak.

– Deltakerne i dagens aksjon har satt seg godt inn i konsekvensene både for de som rammes av aksjonen og for dem selv, skriver organisasjonen i en pressemelding.