Frp anklager Støre for gassbløff

Støre sa i Berlin at Norge skal gjøre alt for å opprettholde den høye aktiviteten. Siden Ukraina-krigen startet har Norge økt gasseksporten med 10 prosent.
Støre sa i Berlin at Norge skal gjøre alt for å opprettholde den høye aktiviteten. Siden Ukraina-krigen startet har Norge økt gasseksporten med 10 prosent. Foto: Javad Parsa / NTB

Fremskrittspartiet reagerer på at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier oljekompromisset med SV ikke påvirker norsk gasseksport.

Støre var i Tyskland onsdag og møtte statsminister Olaf Scholz. Støre sa da at oljekompromisset med SV om å utsette 26. konsesjonsrunde ut denne stortingsperioden, ikke har betydning for Norges eksport av gass til Europa.

– Jeg opplever vanligvis Støre som en redelig mann, men dette fremstår som ren bløff. Selvsagt vil en letestans i nye felt på norsk sokkel fram til 2025 påvirke Norges langsiktige evne til å eksportere gass til Europa, sier Frps energipolitiske talsperson Terje Halleland. Han representerer Rogaland på Stortinget.

Norge skal gjøre alt

– Store deler av oljenæringen og Støres egne kamerater i LO var krystallklare på at dette vedtaket vil ramme bransjen negativt. Da henger det ikke på greip at vi har en statsminister som nå forsøker å spinne en historie til våre allierte om at det er «business as usual», når SV har fått et tydelig gjennomslag for innstramninger, sier Halleland.

Støre sa i Berlin at Norge skal gjøre alt for å opprettholde den høye aktiviteten. Siden Ukraina-krigen startet har Norge økt gasseksporten med 10 prosent.

– Vi kommer til å ha stor aktivitet på norsk sokkel, sa han med henvisning til oljeskattepakken fra 2020 og leting i såkalte modne områder.

Klar tale fra Frp

Frp har lenge vært tydelig på at de vil ha økt satsing på gasseksport til Europa.

I slutten av oktober ba partiet Stortinget om å pålegge regjeringen dette:

  • Å snarest utlyse 26. konsesjonsrunde til olje- og gasselskapene. Denne konsesjonsrunden har vært et stridstema over tid, og i fjorårets budsjettavtale mellom SV og regjeringen ble det slått fast at den ikke blir igangsatt i 2022.
  • Å utvide de forhåndsdefinerte områdene (TFO-områdene) på norsk sokkel. TFO-ordningen innebærer at olje- og gasselskapene har enklere tilgang til å lete i visse definerte områder.
  • Å legge til rette for økt oljeleting i nærheten av områder med eksisterende infrastruktur, og å fremme igangsetting av kjente drivverdige funn.