Frp anklager Støre for gassbløff

Støre sa i Berlin at Norge skal gjøre alt for å opprettholde den høye aktiviteten. Siden Ukraina-krigen startet har Norge økt gasseksporten med 10 prosent.
Støre sa i Berlin at Norge skal gjøre alt for å opprettholde den høye aktiviteten. Siden Ukraina-krigen startet har Norge økt gasseksporten med 10 prosent. Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet reagerer på at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier oljekompromisset med SV ikke påvirker norsk gasseksport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre var i Tyskland onsdag og møtte statsminister Olaf Scholz. Støre sa da at oljekompromisset med SV om å utsette 26. konsesjonsrunde ut denne stortingsperioden, ikke har betydning for Norges eksport av gass til Europa.

– Jeg opplever vanligvis Støre som en redelig mann, men dette fremstår som ren bløff. Selvsagt vil en letestans i nye felt på norsk sokkel fram til 2025 påvirke Norges langsiktige evne til å eksportere gass til Europa, sier Frps energipolitiske talsperson Terje Halleland. Han representerer Rogaland på Stortinget.

Norge skal gjøre alt

– Store deler av oljenæringen og Støres egne kamerater i LO var krystallklare på at dette vedtaket vil ramme bransjen negativt. Da henger det ikke på greip at vi har en statsminister som nå forsøker å spinne en historie til våre allierte om at det er «business as usual», når SV har fått et tydelig gjennomslag for innstramninger, sier Halleland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre sa i Berlin at Norge skal gjøre alt for å opprettholde den høye aktiviteten. Siden Ukraina-krigen startet har Norge økt gasseksporten med 10 prosent.

– Vi kommer til å ha stor aktivitet på norsk sokkel, sa han med henvisning til oljeskattepakken fra 2020 og leting i såkalte modne områder.

Klar tale fra Frp

Frp har lenge vært tydelig på at de vil ha økt satsing på gasseksport til Europa.

I slutten av oktober ba partiet Stortinget om å pålegge regjeringen dette:

  • Å snarest utlyse 26. konsesjonsrunde til olje- og gasselskapene. Denne konsesjonsrunden har vært et stridstema over tid, og i fjorårets budsjettavtale mellom SV og regjeringen ble det slått fast at den ikke blir igangsatt i 2022.
  • Å utvide de forhåndsdefinerte områdene (TFO-områdene) på norsk sokkel. TFO-ordningen innebærer at olje- og gasselskapene har enklere tilgang til å lete i visse definerte områder.
  • Å legge til rette for økt oljeleting i nærheten av områder med eksisterende infrastruktur, og å fremme igangsetting av kjente drivverdige funn.