Turister kan måtte betale egen skatt fra 2024

Hvert år kommer cruiseturister i hopetall til Norge. Fra 2024 kan de måtte betale en ekstraskatt på typiske turistaktiviteter.
Hvert år kommer cruiseturister i hopetall til Norge. Fra 2024 kan de måtte betale en ekstraskatt på typiske turistaktiviteter. Foto: Paul Kleiven / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil fremme forslag om en egen turistskatt neste høst. Forslaget er en del av budsjettavtalen med SV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget ber regjeringen legge fram forslaget neste høst i forbindelse med statsbudsjettet for 2024. Slik lyder et av punktene i statsbudsjettet som Ap-Sp-regjeringen og SV er blitt enige om.

Finansdepartementet går nå i gang med å se på hvordan en slik skatt kan utformes, opplyser statssekretær Lars Vangen til NTB.

– Vi er nødt til å utrede dette og se hvordan en slik skatt kan utformes, både praktisk og juridisk. Men tanken er at lokalsamfunnene skal kunne sitte igjen med mer, sier han.

I 2024 kan turister dermed måtte betale en tilleggsskatt på hoteller, suvenirer, aktiviteter som båtturer og slike ting.

– Det er samme modell som flere andre land har, sier Vangen.

NHO Reiseliv og flere organisasjoner har tidligere vært kritiske til en turistskatt. De frykter at dette vil svekke Norge som turistmål.