SAS og kabinansatte enige – juletrafikken sikret

Den frivillige meklingen mellom SAS-ledelsen og de kabinansatte endte med enighet. 
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Den frivillige meklingen mellom SAS-ledelsen og de kabinansatte endte med enighet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den frivillige meklingen mellom SAS-ledelsen og de kabinansatte endte med enighet. Dermed vil juletrafikken gå etter planen i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SAS og kabinforeningene i Norge, Norsk Kabinforening (NKF) og SAS Norge Kabinforening (SNK), ble tirsdag enige om en ny tariffavtale og har signert en kollektivavtale som varer fram til 31. mars 2024.

Avtalen innebærer en lønnsøkning på 3,7 prosent for alle kabinansatte fra nyttår.

– Det har vært helt uaktuelt for oss å gå ned i lønn. Vi har fått på plass en avtale og sikret våre medlemmer et moderat lønnsløft som er i takt med resten av samfunnet, sier leder Bjarte Stedje i Norsk kabinforening.

Han forteller at forhandlingene har vært svært krevende.

– SAS møtte til meklingen med krav om lengre arbeidsdager, lengre arbeidsperioder og dårligere forutsigbarhet.

De kabinansatte i SAS var klar til å ta ut rundt 500 medlemmer i streik om partene ikke ble enige, men enigheten gjør at SAS unngår konflikt rett før en travel julehøytid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Godt fornøyd

Nestleder i Parat-tilsluttede SAS Norge kabinforening, Eli Prestårhus, sier ansatte får et oppgjør på linje med frontfaget i år og neste år. Hun legger til at de kabinansatte har for lav lønn, men hun er fornøyd med resultatet.

– Med det utgangspunktet vår arbeidsgiver hadde i dette oppgjøret, der det skulle spares flere hundre millioner, har vi grunn til å være godt fornøyd med resultatet som nå er oppnådd, sier hun.

Forbundsleder Elin Roverudseter i Kabinansattes forbund takker riksmekler Mats Ruland for stødig bistand i meklingene de siste par ukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er fornøyd med at medlemmene får et lønnstillegg, fra nyttår og i forbindelse med mellomoppgjøret til våren, sier hun.

Viktig for SAS

Forhandlingsleder Svein Henriksen i SAS sier avtalen er viktig for selskapet. Han sier at to år med pandemi og et endret marked for flyreiser gjør at SAS nå står i en historisk krevende situasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil nå fortsette arbeidet med restruktureringsplanen for SAS og sikre at vi får levert på den i sin helhet. Og ikke minst sørge for våre reisende og den viktige juletrafikken som nå står for døren, sier forhandlingsleder Svein Henriksen i SAS.

Selskapet fremholder at om restruktureringsplanen skal lykkes, må alle parter bidra, både eksterne og interne.