Utenriksminister Anniken Huitfeldt besøker Kyiv

Anniken Huitfeldt (Ap) besøker Kyiv mandag sammen med andre nordiske og baltiske utenriksministre.
Anniken Huitfeldt (Ap) besøker Kyiv mandag sammen med andre nordiske og baltiske utenriksministre. Foto: Tuva Bogsnes / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er mandag på besøk i den ukrainske hovedstaden. Hun kaller Russlands krigføring «kynisme uten sidestykke».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å komme til Kyiv, en by som har levd med krig i snart ti måneder, er brutalt. Omfanget av og brutaliteten i Russlands angrepskrig mot Ukraina er overveldende, sier Huitfeldt i en pressemelding.

– Vår støtte til ukrainerne i deres rettmessige kamp for frihet står fast, skriver hun på Twitter fra den ukrainske hovedstaden, dit hun kom sammen med sine nordiske og baltiske kolleger.

Sverige skal lede EU

– Vi er her sammen for å vise støtte og høre hva ukrainerne trenger for å holde strømnettet i drift, sier Sveriges utenriksminister Tobias Billström til nyhetsbyrået TT. Han sier det er viktig å komme til Kyiv med flere kolleger kort tid før Sverige overtar formannskapet i EU.

– Vi ser for oss at Russlands angrep på Ukraina kommer til å ligge øverst på dagsordenen i det halvåret vi har formannskapet, og vi vil derfor ha en tett dialog med den ukrainske regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk støtte til gass og strøm

Norge signerte nylig en avtale om 2 milliarder kroner i støtte til ukrainske kjøp av gass. I tillegg kommer 1 milliard til å reparere strømforsyning og annen viktig infrastruktur.

– Ukraina har vist en stor evne til å opprettholde drift og reparere ødelagte anlegg, men de trenger støtte både til å sikre energiforsyning og løpende reparasjoner, sier Huitfeldt og legger til at støtte til kraftforsyningen har høy prioritet.

– Uten elektrisitet står folk her uten tilgang til helsetjenester og sykehus, påpeker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forsøker å fryse folk på flukt

I likhet med Huitfeldts forrige besøk for fem måneder siden, er målet også denne gangen å vise solidaritet med det ukrainske folket og støtte til landets forsvar mot Russlands angrep.

– Russland har bevisst forsøkt å ødelegge sivil infrastruktur. Den inhumane strategien ser ut til å være at folk skal forhindres fra å ha tilgang til elektrisitet og varme inn mot vintersesongen. Det er et desperat forsøk på å fryse folk på flukt, sier Huitfeldt.

Hun ser likevel få tegn på at ukrainerne er i ferd med å miste motet og motstandsviljen.

– Snarere tvert imot. Det er sterkt å oppleve ukrainernes motstandskraft og vilje til å vinne krigen, koste hva det koste vil. Dette på tross av de enorme lidelsene og den påkjenningen en slik krig er.