Helsedirektøren bekymret for økt antibiotikabruk

Antibiotikaresistens er en av vår tids største helseutfordringer. Riktig bruk av antibiotika er nødvendig for å bekjempe utviklingen av antibiotikaresistente bakterier, understreker helsedirektør Bjørn Guldvog.
Antibiotikaresistens er en av vår tids største helseutfordringer. Riktig bruk av antibiotika er nødvendig for å bekjempe utviklingen av antibiotikaresistente bakterier, understreker helsedirektør Bjørn Guldvog.  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter mange år med nedgang i bruk av bredspektret antibiotika, øker nå forbruket ved norske sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet i Norge var å kutte bruk av bredspektret antibiotika med 30 prosent sammenlignet med 2012-nivået, og det var en nedgang i flere år. Mandag presenterte imidlertid Helsedirektoratet tall som viser økt bruk siden begynnelsen av 2021. Samlet er sykehusene nå nesten oppe på 2012-nivå igjen.

Bredspektret antibiotika er antibiotika som er effektivt mot mange ulike bakterietyper. De bør bare brukes når det er helt nødvendig, fordi disse også påvirker bakterier i kroppen som er nyttige. Ikke minst øker bredspektret antibiotika risikoen for utvikling av antibiotikaresistens.

– Vi er bekymret når vi ser at bruken av bredspektret antibiotika i sykehus øker. Vi vet ennå ikke i hvilken grad dette skyldes pandemien. Uansett er det ekstra viktig å fortsette arbeidet med riktig antibiotikabruk, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.