Stopp Oljeletinga utelukker ikke sabotasjeaksjoner

Fredag i forrige uke tilgriset to aksjonister fra Stopp Oljeletinga kunstverket Monolitten med oransje maling. Organisasjonens talsperson utelukker ikke at de kan begå skadeverk og sabotasje på eiendom i framtidige aksjoner.
Foto: Javad Parsa / NTB
Fredag i forrige uke tilgriset to aksjonister fra Stopp Oljeletinga kunstverket Monolitten med oransje maling. Organisasjonens talsperson utelukker ikke at de kan begå skadeverk og sabotasje på eiendom i framtidige aksjoner. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen Stopp Oljeletinga gikk ut og tok klar avstand fra miljøaktivisten Joachim Skahjems uttalelser om voldsbruk, men utelukker ikke sabotasjeaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skahjem vakte oppsikt da han i NRK-programmet Debatten ikke utelukket å ty til vold under aksjoner.

Reaksjonene på uttalelsene førte til at han fredag valgte å trekke seg fra organisasjonen.

Men organisasjonens talsperson Vebjørn Bjelland Berg sier til VG at de ikke utelukker å ty til sabotasje ved framtidige aksjoner. Han tar klar avstand fra voldsbruk, men utelukker ikke at de kan begå skadeverk og sabotasje på eiendom, skriver avisen.

– Vi har ikke tatt stilling til bruk av slike virkemidler. Vi har hatt litt samtaler om det, men det er ingen enighet i gruppa. Jeg mener at det er en skadebegrensning å skade maskineri som brukes til oljeutvinning, for eksempel. Jeg ville ikke kalt det vold, jeg mener det er trygt innenfor ikkevold, sier han.

Stopp Oljeletinga startet under organisasjonen Extinction Rebellion, som også er kjent for kontroversielle aksjoner. De skilte lag i vår da Stopp Oljeletinga ville stå på egne bein.