Økte kostnader for Forsvaret – regjeringen kutter i investeringer

På grunn av svak kronekurs har Forsvaret fått merutgifter på minst 800 millioner kroner.
På grunn av svak kronekurs har Forsvaret fått merutgifter på minst 800 millioner kroner. Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret har fått store ekstrautgifter knyttet til strøm og valuta. Dermed ser regjeringen seg nødt til å kutte i investeringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På grunn av svak kronekurs har Forsvaret fått merutgifter på minst 800 millioner kroner.

Regjeringen viser også til ekstrautgifter på 1,45 milliarder kroner utover dette, blant annet til energi og drivstoff, i sin nysaldering av statsbudsjett for 2022.

Dette vil de hovedsakelig dekke inn ved å kutte i investeringer.

– For at merutgiftene ikke skal få konsekvenser for den økte aktiviteten, foreslår regjeringen at de primært blir dekket gjennom omprioriteringer fra investering til drift, skriver regjeringen i nysalderingen.

Regjeringen foreslår hovedsakelig at dette gjøres på postene i «nybygg og anlegg» og i «større utstyrsanskaffelser og vedlikehold».

Førstnevnte reduseres med 474 millioner kroner som skal gå til de økte merutgiftene. Sistnevnte kategori reduseres med 837 millioner.

I nysalderingen kommer regjeringen også med flere andre endringer. Blant annet settes det av 20 millioner kroner mer til infrastruktur på Andøya og 10 millioner kroner til bedre botilbud i Nord-Norge. Det gis også 2 millioner kroner mer til Det frivillige Skyttervesen (DFS).