Åpen for alle - alltid

Klimaaktivist mener vold kan bli nødvendig

Skahjem var en av to aksjonister som deltok da Monolitten i Vigelandsparken i Oslo ble tilgriset fredag i forrige uke. Her blir han båret vekk av politiet. Foto: Javad Parsa / NTB
Skahjem var en av to aksjonister som deltok da Monolitten i Vigelandsparken i Oslo ble tilgriset fredag i forrige uke. Her blir han båret vekk av politiet. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny generasjon aktivister tar i bruk radikale metoder i kampen mot klimaendringer. En av aktivistene vil ikke avvise bruk av vold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om man bruker molotovcocktail eller fyrstikk er jeg ikke så opptatt av. Poenget er at Equinor driver med massedrap som er støttet av staten. Det må folk få kjempe mot, sa klimaaktivist Joachim Skahjem (24) i Debatten på NRK torsdag kveld.

Veteraner i miljøbevegelsen reagerer skarpt på at aksjonister ikke vil avvise voldsbruk.

– Jeg blir skikkelig trist av at vi har fått denne typen holdninger i klimakampen. Det skremmer meg. Dette må det tas klart og kraftig avstand fra. Dette er ikke en del av miljøkampen som vi fører, sa Bellona-sjef Frederic Hauge.

Mandag sa Skahjem til Nettavisen at han tror vold vil bli nødvendig i klimakampen, og at han på sikt vil kunne støtte det.

– Sosiale bevegelser blir enten lyttet til, eller så vil de bli voldelige, sa 24-åringen.