Milliardær satte kunstverk utenfor den iranske ambassaden

Statuen «Fearless Girl» står vanligvis utenfor Grand Hotel i Oslo. Nå har Christian Ringnes plassert kunstverk på fortauet i Drammensveien utenfor den iranske ambassaden, med en hijab i hånden. Foto: Javad Parsa / NTB
Statuen «Fearless Girl» står vanligvis utenfor Grand Hotel i Oslo. Nå har Christian Ringnes plassert kunstverk på fortauet i Drammensveien utenfor den iranske ambassaden, med en hijab i hånden. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statuen «Fearless Girl» er flyttet fra Grand Hotel i Oslo og står nå utenfor den iranske ambassaden. Statuen har fått en hijab i hånden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utgangspunktet er alt som foregår i Iran selvfølgelig, sier milliardær Christian Ringnes til VG.

Det er han som eier statuen som fram til torsdag ettermiddag har stått utenfor Grand Hotel i Oslo.

– Jenta utviser en veldig sta og utholdende holdning, for hun har stått sånn så lenge. Hun har hendene på hoftene og fremstår veldig sterk. Hun har et sint uttrykk, sier den iranske forfatteren og samfunnsdebattanten Lily Bandehy til Subjekt.

Bandehy, som en av flere som har foreslått å flytte skulpturen, sier skulpturen minner om kvinnene hun kjenner i Iran.

– Det er akkurat slik de ser ut nå. De er sinte. Og modige. Det passer perfekt å sette denne skulpturen foran den iranske ambassaden, sier forfatteren.

I Iran har det vært store protester mot regimet siden 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt. Hun ble pågrepet for ikke å ha dekket til håret i henhold til koranens forskrifter.

FNs menneskerettighetsråd fordømte torsdag Irans undertrykkelse av fredelige demonstranter. Rådet har bestemt at det skal iverksettes en internasjonal gransking.