Ny påvisning av fugleinfluensa i Sola kommune

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i en verpehønsbesetning i Sola kommune. Situasjonen for fjærfenæringen er nå svært alvorlig, ifølge Mattilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært en krevende høst for fjærfenæringen i Rogaland, og nå har situasjonen blitt enda mer alvorlig, sier, direktør for avdeling regelverk og kontroll i Mattilsynet, Inge Erlend Næsset, i en pressemelding.

– Det ble enda mer alvorlig nå som vi fikk den andre påvisningen av fugleinfluensa, samt at den kom på dette tidspunktet: Vi er ved inngangen til høysesongen for fugleinfluensa, og det øker risikoen for mer smitte, sier Lise Petterson, regiondirektør i Mattilsynet til Aftenbladet.

Rundt 7.500 verpehøns blir avlivet i løpet av lørdag 12. november for å hindre videre smittespredning.

De skal først avlives og gasses, og deretter gjennomfører Mattilsynet saneringsprosessen. Det vil si at de fjerner dyrene og desinfiserer fjærfehuset. Så blir det en karanteneperiode før det kan innføres ny besetning i det aktuelle fjærfehuset

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fugleinfluensa, som er svært smittsomt mellom fugler, fører som regel til alvorlig sykdom og død hos smittede fugler. Mattilsynet innfører en rekke tiltak for å hindre videre smittespredning, blant annet soner med restriksjoner for alle som har fugl.

Fjærfeholdet ligger cirka 10 kilometer fra fjærfeholdet hvor det ble påvist fugleinfluensa i oktober. Det er heller ikke langt ifra der det ble påvist Newcastlesyke i september.

Risiko for smitte til befolkningen vurderes fortsatt som svært lav, og det er trygt å spise egg og fjærfekjøtt.