NRK: Krekar klager Italia inn for Menneskerettsdomstolen

Mulla Krekar i retten i fjor høst der vilkårene for utlevering til Italia ble behandlet.
Mulla Krekar i retten i fjor høst der vilkårene for utlevering til Italia ble behandlet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar klager Italia inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Bakgrunnen er soningsforhold og forhold fra rettssaken mot ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver NRK.

Krekar soner en dom på tolv års fengsel i Italia for terrorplanlegging. Klagen går ut på at Krekar ikke fikk se beviser mot seg, være til stede i rettssalen, eller snakke med den oppnevnte italienske forsvareren. I tillegg klager han på soningsforholdene i Italia.

– Klagen baserer seg både på den rettslige behandlingen han fikk, altså en krenkelse av hans rettigheter til en rettferdig rettergang og på situasjonen han har levd under i italiensk fengsel etter at han kom dit, sier Krekars advokat Brynjar Meling til NRK.

Meling besøkte Krekar i fengselet i Italia for to uker siden. Det var deres første møte siden utleveringen til Italia i mars 2020. Advokatfirmaet Meling klager også på vegne av Krekars svigersønn, som også ble dømt i samme sak.

Najmuddin Faraj Ahmad (63), kjent som mulla Krekar, ble i 2019 dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging.