Kong Harald: – Jeg er lei for at prinsessen ikke lenger skal representere kongehuset

Kongeparet kommenterer at Märtha Louise ikke lenger skal utføre offisielle oppgaver for Kongehuset. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL
Kongeparet kommenterer at Märtha Louise ikke lenger skal utføre offisielle oppgaver for Kongehuset. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL

Märtha Louises forlovede Durek Verrett forsto ikke hvordan det norske monarkiet virker, sier kong Harald. Nå skal ikke prinsessen lenger representere kongehuset.

Tirsdag ble det klart at Märtha Louise sier fra seg alle sine oppdrag som kongelig beskytter, som i praksis har vært jobben hun har gjort for kongehuset.

Hun skal ikke lenger representere kongefamilien, men vil fortsatt beholde prinsessetittelen, sier kong Harald.

– Vi har nå kommet fram til løsning jeg håper og tror vil gi større avstand mellom prinsessens aktiviteter og kongehuset, sier han.

Kontroverser

Bakteppet for beslutningen er alle kontroversene rundt Märtha Louise og Durek Verrett, særlig deres bruk av prinsessetittelen i kommersielle øyemed.

I et intervju med NTB og NRK sier kong Harald og dronning Sonja rett ut at Verrett i starten ikke forsto hva kongehuset er som institusjon.

– Det er klart at amerikanere skjønner jo ikke bæret av dette. De aner ikke hva et kongehus er, så det er ikke så rart at han ikke skjønte, sier kong Harald med en liten latter.

– Han trodde nok at han kunne gjøre hva som helst uten at det ville gå ut over oss, sier han.

– Men nå har han forstått at vi er sammen om dette og at han også må ta hensyn til hva vi står for, supplerer dronning Sonja.

– Lei meg

Begge var tirsdag noe preget av det de har opplevd som en vanskelig tid.

– Jeg er veldig lei meg egentlig for at hun ikke skal representere lenger. Hun er veldig flink til det, medgir kongen.

– Men sånn er det, sier han.

Samtidig understreker begge at veien fram til beslutningen, en prosess som har vært ledet av kronprins Haakon og hoffsjefen, har vært god.

– Vi har vridd oss i alle retninger for å få sett dette komplekset fra alle sider. Vi har diskutert veldig grundig og til og med satt opp plansjer på veggene, forteller dronning Sonja.

– Dette har brakt oss nærmere hverandre, som familie, sier dronningen.

Enige om å være uenige

Til tross for at det har stormet mye rundt Verrett, er både kong Harald og dronning Sonja fulle av godord om sin vordende svigersønn, som de beskriver som «en flott fyr med mye humor».

– Vi har det veldig hyggelig, selv når vi diskuterer vanskelige temaer, sier dronningen.

– Jeg tror både vi og han har fått større forståelse for hva dette dreier seg om. Vi er enige om at vi er uenige, for å si det sånn. Vi er ikke enige om alt, men vi kan leve med våre forskjeller, sier kongen.

På spørsmål om en eventuell bryllupsdato for prinsessen og Verrett sier kongen at han «har ingen innsideinformasjon».

– Jeg tror dere må spørre dem om det.

– Fornuftig avklaring

Statsminister Jonas Gahr Støre mener det har vært nødvendig for kongehuset å foreta en avklaring rundt Märthas rolle.

– Slik det oppsto spørsmål rundt prinsesse Märtha og hennes forlovede, tror jeg det var fornuftig med en avklaring. Det tror jeg også kongen så, sier Støre.

Også kongehusekspert Caroline Vagle mener det er bra med en avklaring.

– Det er en prinsipiell avgjørelse, som skaper større avstand mellom det Märtha Louise gjør, og kongehusets oppgaver, sier hun.

Vagle tror imidlertid det har begrenset betydning at Märtha Louise beholder prinsessetittelen.

Fordeler oppgavene

Alle prinsessens beskytterskap har nå fått brev fra Slottet med spørsmål om de fortsatt ønsker kongelig beskytterskap. Oppgavene blir da fordelt på noen andre.

Dermed blir det mer å gjøre for resten av kongefamilien. Men hvem som overtar oppgavene, er foreløpig ikke klart – bortsett fra at det ikke blir prinsesse Ingrid Alexandra.

– Hennes hovedoppgave er å gå på skole og få utdannelse, slår kong Harald fast.